NAJVEĆE URBANO ZIMOVALIŠTE SOVA UTINA NA SVETU: Novembar je u Kikindi – Sovembar, vreme za brojanje ovih ptica (FOTO/VIDEO)

R. Š.

01. 11. 2022. u 18:49

CENTAR Kikinde je zvanično najveće urbano zimovalište sova utina na svetu, a građani ovog grada na severu Banata su idealni domaćini ovim pticama.

НАЈВЕЋЕ УРБАНО ЗИМОВАЛИШТЕ СОВА УТИНА НА СВЕТУ: Новембар је у Кикинди – Совембар, време за бројање ових птица (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Tako je od 2009. godine kada su orintolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u krošnjama drveća u najužem centru izbrojali više do 700 jedinki.

Samo na jednom stablu tada je bilo 145 ptica, što je oko 33 kilograma. Sada ih je mnogo manje, prošle godine izbrojano je oko 150 utina. Samo u krošnjama oko Pravoslavne crkve bilo je 90 ptica.

- Iz godine u godinu sve je toplije vreme, pa sove ne dolaze u broju u kojem bi bilo očekivano za ovo doba godine. Prošle godine je na stablima bio prosečan broj ptica za ovaj period, a kakvo je stanje ovog novembra tek ćemo da utvrdimo - napomenuo je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Od 2009. Kikinđani posebno brinu o svojim malim stanovnicima, čuvaju ih, edukuju decu da su to korisne ptice, jer uništavaju glodare, a posebnom odlukom je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje.  Male sove ušare ili utine tako su postale brend i turistička atrakacija Kikinde, pa je mesec novembar posvećen njima i u Kikindi se zove – “sovembar”.

 Ceo mesec biće u znaku ovih ptica tako što će se u školama i vrtićima organizovati radionice za decu. Turistička organizacija grada prvu edukativnu nastavu danas je organizovala u OŠ “Vasa Stajić” u Mokrinu. Jedan dan će obavezno biti određen za brojanje sova kako bi se utvrdila njihova trenutna brojnost. Već godinama najviše ih je oko Narodnog muzeja i Pravoslavne crkve.

Znak na pločniku

Pouzdan znak da se sove kriju u krošnji nekog stabla jeste izmet na pločniku ispod drveta. To su u stvari gvalice koje sove izbacuju. Gde je pločnik upljan, tamo su i sove. Zanimljivo je da su se Kikinđani i na to navikli, jer su se saživeli sa svojim sovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)