NOVI FOND ZA USAVRŠAVANJE MLADIH LEKARA: Dr Danilo Jeremić, predsednik Regionalne lekarske komore Beograda za „Novosti“

Biljana Radivojević

30. 10. 2022. u 10:00

LEKARSKA komora Srbije proširila je obim solidarne pomoći članovima i njihovim užim porodicama, ali uz tu vrstu brige o esnafu, kako kaže doktor Danilo Jeremić, novi predsednik Regionalne lekarske komore Beograda, LKS još jače mora da osnažuje profesionalni razvoj lekara.

НОВИ ФОНД ЗА УСАВРШАВАЊЕ МЛАДИХ ЛЕКАРА: Др Данило Јеремић, председник Регионалне лекарске коморе Београда за „Новости“

Foto Z. Jovanović

Izmenom Pravilnika o solidarnoj pomoći, usvojenom u Skupštini LKS koju čini 130 lekara iz cele Srbije, uvedena je novčana pomoć po još tri dodatna osnova: za lečenje člana Komore ili člana njegove uže porodice u inostranstvu, pomoć u visini 100 evra za polazak dece u prvi razred osnovne škole i po 40.000 dinara godišnje do navršene 18. za podršku deci preminulih lekara.

- Odgovornost LKS je da omogući da novac kojim solidarni fond raspolaže bude pravedno i jednako raspoređen - kaže dr Jeremić, ortoped u Institutu "Banjica".

*Da li po novom pravilniku svako dete preminulog lekara može da računa na po 40.000 dinara do navršene 18. godine?

- Uslov je da se dokumentacija podnese 180 dana od smrti lekara. Time ne želimo nikoga da isključimo ili diskriminišemo, ali morali smo da postavimo razuman rok koji će omogućiti efikasan rad fonda u budućnosti.

*Koliko LKS u zbiru izdvaja za različite vrste solidarne pomoći?

- U dva navrata, 2017. i 2022. godine, proširivali smo osnove za dobijanje finansijske podrške iz fonda i ta izdvajanja su značajno povećana. Primera radi, 2010. godine iz Fonda je isplaćeno 896.935 dinara, a samo u poslednje dve godine ukupno 120 miliona dinara. Tokom pandemije smo, recimo, porodicama lekara preminulih od kovida obezbedili jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Foto Z. Jovanović

*Da li se prioriteti sada, posle promene rukovodstva LKS, više pomeraju ka stručnom usavršavanju kadra?

- LKS stalno radi na iznalaženju najboljih načina da pomogne svim članovima, ali dosta smo fokusirani na iznalaženje načina za podizanje kvaliteta edukacije. Na tome sarađujemo sa medicinskim fakultetima, uključeni smo i u organizaciju i kontrolu kontinuirane medicinske edukacije - KME kako bismo pomogli kolegama da lakše dođu do potrebnih bodova za obnavljanje licence. Kreirali smo i šest besplatnih onlajn KME testova. U "Srpskom medicinskom časopisu LKS", lekarima je omogućeno da bez troškova objavljuju svoje naučne radove i da se i na taj način profesionalno razvijaju.

*U proceduri je i osnivanje fonda za usavršavanje u inostranstvu i odlaske na stručne simpozijume i kongrese.

- Da, očekujemo da će fond biti formiran do Nove godine, a biće usmeren na usavršavanje mladih lekara. Naš osnovni cilj je da se kolegama što više vrati kroz rad Komore, kako kroz solidarna davanja, tako i kroz naša zalaganja za edukaciju zdravstvenih radnika, za poboljšanje zdravstvenog sistema.

*Važeću licencu sada ima oko 38.000 lekara, da li je to dovoljno za zdravstveni sistem Srbije?

- Nemamo problem sa nedostatkom lekara jer je po broju lekara na 100.000 stanovnika Srbija u proseku EU. Problem u praksi sa kojim se suočavaju zdravstvene ustanove posledica je unutrašnjih migracija stanovništva. Konkretno, najveći broj lekara koncentrisan je u četiri najveća grada, koji su istovremeno i univerzitetski centri, dok se ruralne sredine suočavaju i sa problemom nedostatka lekara.

*Da li se smanjio broj doktora koji od LKS traže Sertifikat dobre prakse kako bi, možda, otišli u inostranstvo?

- Ti sertifikati nisu pokazatelj broja lekara koji odlaze iz zemlje. Oni se izdaju i lekarima koji odlaze na privremeni rad, najčešće u zemlje regiona.U periodu pre pandemije, LKS je izdavala, u proseku, oko 750 sertifikata dobre prakse godišnje. Taj broj se u poslednje dve godine značajno smanjio, upravo zbog pandemije kovida, tako da je 2020. izdato 370, a 2021. godine 448 sertifikata dobre prakse.

VIŠE OD 80 PRIJAVA NASILjA

*U EVIDENCIJI LKS, koja traži da se napad na lekare tretira kao krivično delo, dosad ima više od 80 prijava.

- Uslovi rada za lekare uvek su izazov, kao i činjenica da imamo duže radno vreme od drugih, ispunjeno stresom i ogromnom odgovornošću i taj teret postaje pretežak. Lekarske greške koje su, nažalost, sastavni deo posla, osuđuju se i pre nego što se utvrdi šta se zaista dogodilo. U mnogim zemljama sudski sporovi zbog medicinske odgovornosti su u porastu i LKS je zato odlučila da skine makar taj deo tereta sa kolega i od 2017. u kontinuitetu osigurava sve licencirane lekare od profesionalne odgovornosti.

NE ŠTITIMO NIKOGA

*ZAŠTO se u javnosti stiče utisak da LKS štiti lekare i kada postoji sumnja da su napravili greške?

- Ne štitimo nikoga, ali nismo ni represivno telo. Postoje jasno propisane procedure kako se nešto radi, Etički odbor i sudovi časti LKS su nezavisni organi koji donose odluke po utvrđenim pravilima. Sa druge strane, LKS ne može da pokrene postupak protiv nekog lekara samo zato što se o tome piše u medijima. Sud časti LKS može lekaru koji je odgovoran za povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana Komore izreći disciplinsku meru, ali tek pošto u postupku bude utvrđena odgovornost lekara.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!