ZNATE LI KAKO JE IZGRAĐEN JERININ GRAD: Ovo je priča o nikada vojno osvojenoj tvrđavi Maglič

G. ĆIROVIĆ

24. 10. 2022. u 15:47

Na srednjovekovnoj tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, nedaleko od Kraljeva, nastavljeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, prvi opsežniji od osamdesetih godina prošlog veka.

ЗНАТЕ ЛИ КАКО ЈЕ ИЗГРАЂЕН ЈЕРИНИН ГРАД: Ово је прича о никада војно освојеној тврђави Маглич

G.Šljivić

Projekat su napravili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo pod čijem se budnim okom i obavljaju radovi na zidinama ovog kulturno-istorijskog dobra od izuzetnog značaja.

Srednjovekovni Maglič, na oštroj okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara, u narodu poznat i kao Jerinin grad, sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara. Pretpostavlja se da je kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo izgradnju kako bi od novih najezdi zaštitio obližnje manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane.

G.Šljivić

NIKAD VOJNO OSVOJENA Tvrđava Maglič u klisuri Ibra

Kao utvrđenje u srcu države i daleko od granica, Maglič je, kako se težište nemanjičke države pomeralo prema Kosmetu i Makedoniji, gubio strateški položaj i pretpostavlja se da je bio naseljen srpskom vojskom do Kosovske bitke.

Posle pada srpske Despotovine pod tursku vlast, u Maglič se smešta turska posada i on postaje vojno-administrativno središte ove oblasti nadomak carskog druma Dubrovnik-Carigrad.

Gotovo sve do Drugog srpskog ustanka bio je važno utvrđenje, nepristupačan zbog visokih litica sa tri strane i nikada vojno osvojen, ali je ubrzo izgubio svoj značaj.

G.Šljivić

Restauracija srednjovekovnih zidina

Pretpostavlja se da ime tvrđave ima veze sa maglom koja se često širi dolinom Ibra. Tako je nastala i lokalna legenda o topotu konja i zveckanju viteških oklopa koji se, prema pričama, čuju kada se nad rekom spusti gusta magla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024