DANAS NA FESTIVALU "NOVOSTI": Poznati lingvisti o zaštiti našeg matičnog pisma

V. N.

20. 10. 2022. u 08:21

PANEL-diskusija "Ćirilica u medijima", koja počinje danas u podne u Galeriji "Progres", organizovana je u okviru 3. Festivala "Novosti" da bi se ukazalo na probleme u vezi sa upotrebom našeg pisma.

ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ НОВОСТИ: Познати лингвисти о заштити нашег матичног писма

Ilustracija Tošo Borković

U razgovoru učestvuju ugledni lingvisti prof. dr Aleksandar Milanović, prof. dr Sreto Tanasić i prof. dr Mihajilo Šćepanović, dok će moderator biti prof. dr Aleksandar Milanović.

Fokus tribine biće na pronalaženju odgovora na pitanja zašto samo mali broj medija u Srbiji koristi ćirilicu i kako se mogu motivisati da to češće čine.

Kao poseban problem biće izdvojeno to što iako je Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma propisana upotreba ćirilice na teritoriji Srbije, osim na nacionalnim televizijama i većim medijima, ćirilica nije baš dosledno zastupljena. Prema tom zakonu, svi državni i lokalni organi u Srbiji, javna preduzeća, škole i fakulteti, javni servisi RTS i RTV i drugi, morali bi da upotrebljavaju ćiriličko pismo. Slova zakona, nažalost, mnogi se ne pridržavaju.

Lingvisti će govoriti u čemu se srpska ćirilica razlikuje od ostalih, zašto su jezik i pismo pitanje identiteta svakog naroda, kako se ovo naše pismo "snalazi" u svetu kompjutera...

Biće reči i o načinima da se stimuliše upotreba ćirilice tamo gde nije obavezna, kao i da li srpski jezik više ugrožavaju nepismenost i nekultura od pisanja nekim drugim pismom.

BONUS VIDEO:  Ninusu Nestoroviću uručena nagrada naše kuće za novinsku satiru "Jovan Hadži Kostić"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana