PROKOCKANA NADA ZA MIR: Promocija knjige "Dosije Ukrajina" Milanka Šeklera izazvala veliko interesovanje

D. B. M.

19. 10. 2022. u 20:06

PRAVO iz štamparije na 3. Festival "Novosti" stigli su prvi primerci knjige "Dosije Ukrajina" Milanka Šeklera, koju je objavila naša kompanija.

ПРОКОЦКАНА НАДА ЗА МИР: Промоција књиге Досије Украјина Миланка Шеклера изазвала велико интересовање

Foto: I. Marinković

Promocija knjige koja govori o gorućoj svetskoj temi izazvala je interesovanje Beograđana, koji su ispunili Galeriju "Progres".

Zanimljivo i pitko, kao što nam je ranije otkrivao tajne o virusu korona, Šekler pred čitaoce stavlja činjenice koje su uzrokovale ratna dešavanja. U knjizi je dao pregled događaja u poslednja dva veka, koji su doveli do trajnih posledica u odnosima između Rusije i Evrope, kao i istorijat najvažnijih zbivanja u Rusiji i Ukrajini.

- Na početku pisanja ove analize namera mi je bila da na jednom mestu pokušam da iznesem mnogobrojne i zaboravljene činjenice, koje treba obavezno uzeti u razmatranje pre nego što iskažete svoj stav povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini - ispričao je Šekler.

- No, kako se proces prikupljanja činjenica odužio, a pisanje teksta odmicalo, i sam sam uvideo koliko je veliko moje neznanje o ovoj temi, i kako je tema mnogo obimnija nego što sam mogao i da pretpostavim. Da sam znao, ne bih ni počinjao.

Zaglavljen i zatrpan obimom podataka, i težinom situacije u kojoj se našao, kako kaže, svojom voljom i odlukom, imao je samo dva izlaza: ili da odustane od svega i ostavi temu neobrađenu i nezavršenu zauvek, ili da nastavi da se bori sa teretom koji je sam sebi natovario na leđa i um. Odlučio se za drugu mogućnost.

- Smatram da sam svojim naporom da ovu analizu privedem kraju, stvorio preduslov da svaki odgovoran čovek, pre nego što iznese svoj stav i baci "kamen na očiglednog krivca", a naročito oni koji pretenduju da budu nekakva "politička i intelektualna elita" Srbije, i da "ladnije od leda" saopštavaju javnosti samouvereno ko je "agresor, ko je ubica, ko je zločinac, a ko je žrtva", da prvo pročitaju ovo moje pisanije. Knjiga nije ni politički neutralna, nije ni politički korektna, ali je bar prepuna istinitih činjenica - poručio je Šekler i dodao da je knjigu pisao iskreno i bez ikakvog ličnog interesa.

Zapazio je da godine zapadne dominacije narodu Ukrajine nisu donele ništa, osim što je u njoj sve vreme razvijan snažan antiruski segment. Ukrajina je ojačavala vojsku i to naročito one najekstremnije elemente.

- Jedino je tu Zapad ulagao i nije štedeo - rekao je Šekler. - Činilo mi se da jedan glumac, komedijaš, slobodoumnog i vrcavog duha može doneti Ukrajini nešto novo.

Činilo mi se da je može pomiriti samu sa sobom, da može vratiti rusko-ukrajinske odnose na neki nivo koji će omogućavati normalan suživot sukobljenih strana, da neće dozvoliti da njim upravljaju kao marionetom, jer je došao na vlast zahvaljujući svojoj popularnosti. Mislio sam da ironija života može udesiti da baš komedijant slučaj dovede pravog komedijaša na čelo velike zemlje u teškom i ozbiljnom trenutku, koji će probleme rešavati u interesu svih građana Ukrajine. Bio sam ubeđen da čovek koji u predsedničkoj kampanji prkosno govori ruski u već ozbiljno nacifikovanoj Ukrajini, gde je to zakonski zabranjeno, može baciti zlo nacizma pod noge i vratiti spokoj u zaljuljanu zemlju. Prevario sam se. Od dolaska na mesto predsednika preko noći se promenio.

Foto Novosti

Proruski stanovnici Ukrajine opet su prevareni: dali su glas čoveku koji je glumio i bio čovek koji nosi nadu samo u kampanji! Brzo ih je izdao.

U "Dosijeu Ukrajina" dat je pregled svih inicijativa za uspostavljanje mira i rešavanje problema koji su doveli do rata u Donbasu. Značajan deo knjige posvetio je neraskidivim istorijskim vezama Srba, Ukrajinaca i Rusa.

Na promociji su govorili i istoričar Čedomir Antić i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

VETERINAR, PISAC I MENADžER

Od diplomiranja 1993, Milanko Šekler (na slici), radi u Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo" u Kraljevu. Dok se nalazio na čelu Instituta, Privredna komora Srbije izabrala ga je za jednog od 12 najuspešnijih menadžera u Srbiji za 2006. Do sada je objavio više od 266 naučnih i stručnih radova, od čega više od stotinu u prestižnim međunarodnim časopisima. Član je Akademije veterinarske medicine i odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena. Piše pesme i pozorišne drame, od kojih su neke i izvođene u kraljevačkom pozorištu. A već deset godina piše kolumne i analitičke tekstove o aktuelnim društvenim problemima za nekoliko portala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024