Mozaik Hrama Svetog Save od sada i na „klik“

Promo

18. 10. 2022. u 14:44

NAJVEĆI pravoslavni hram na Balkanu, Hram svetog Save, privlači pažnju ne samo svojom veličinom, već i unutrašnjom dekoracijom koju između ostalog krasi i jedinstveni mozaik ukupne površine veće od 15 hiljada kvadrata.

Мозаик Храма Светог Саве од сада и на „клик“

Foto: NIS

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i digitalnim mogućnostima, od sada je u lepoti mozaika Hrama moguće uživati iz bilo koje tačke sveta, i to na sajtu www.svetogsave.com.

Reč je o virtuelnoj ekskurziji „Duša Srbije“ koja nudi više od 100 slika visoke rezolucije i do najsitnijih detalja donosi do posetioca lepotu mozaika Hrama. Platforma, koja je rezultat saradnje kreativne laboratorije „Gigarama“ i kompanije „Gasprom njeft“ nudi i mogućnost uveličavanja, a audio vodič kroz ekskurziju dostupan je na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Digitalni projekat „Duša Srbije“ predstavlja mozaik „u malom“ čija je izrada počela 2014, a završena krajem 2021. godine. Tokom šest godina 70 srpskih i ruskih majstora predvođeni Nikolajem Muhinim, članom Ruske akademije umetnosti, vođeni srednjovekovnim motivima vizantijske i srpske umetnosti, svakodnevno su radili na mozaiku u radionicama Ruske akademije umetnosti.

Izradu mozaika podržala je i kompanija „Gasprom njeft“ koja je uložila 10 miliona evra u izradu mozaičke dekoracije glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove