NAREDNI DANI DONOSE MIHOLJSKO LETO: Meteorolog otkrio kada nam stižu zahlađenje i češće padavine

Novosti online

15. 10. 2022. u 14:49

U SRBIJI do srede promenljivo, sunčano i toplo vreme, sa temperaturama do čak 24 stepena. Od četvrtka očekuje se povećanje oblačnosti i pad temperature, maksimalne će opasti na oko 15 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

НАРЕДНИ ДАНИ ДОНОСЕ МИХОЉСКО ЛЕТО: Метеоролог открио када нам стижу захлађење и чешће падавине

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Strahinja Aćimović

Naše područje nalazi se pod uticajem anticiklona i polja visokog vazdušnog pritiska, pa je vreme stabilno, suvo i vedro. Ujedno se sa jugozapada na visini pruža i termički greben, pa u sklopu njega pristiže i topla vazdušna masa sa Mediterana.

U Srbiji se ovog vikenda očekuje sunčano vreme, jedino se u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje tmurno, a drugog dana vikenda u Vojvodini može biti i umereno oblačno vreme.

Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan, a na jugu Banata i u Podunavlju jak. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 do 24, a u Beogradu u nedelju do 22 stepena.

Iako je tokom dana toplo, noći su vrlo hladne i to zbog većeg izračivanja vazduha u atmosferu. U prilog tome idu vedre noći bez oblaka, mirno i stabilno vreme i visok vazdušni pritisak.

Minimalna jutarnja tempetratura iznosiće u nedelju od 1 na jugu i jugoistoku do 11 stepeni na severu Srbije.

Veoma slično vreme očekuje se u Srbiji sve do srede. Zahvaljujući anticklonu i visokom vazdušnom pritisku, cikloni sa oblačnim i padavinskim sistemima neće moći da prodru unutar evropskog kopna i do našeg područja, pa se u Srbiji i od ponedeljka do srede očekuje sunčano, uz hladna, ponegde i maglovita jutra, ali će tokom dana biti toplo. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 do 24 stepena.

U četvrtak se u Srbiji očekuje povećanje oblačnosti i postepeni pad temperature, a vetar će biti u skretanju na severozapadni.

Petak će doneti i jače naoblačenje sa zapada, ponegde i sa kišom.

U periodu oko 19. i 20. oktobra maksimalne temperature opašće na vrednosti oko 15 stepeni, ali će jutarnje zbog oblačnosti biti u porastu.

Potom bi vrlo brzo zbog snažne ciklonski aktivnosti sa Atlantika, temperatura kratko bila u porastu u Srbiji i to zbog jugozapadnog strujanja, pa bi vrednosti prešle i 20 stepeni. Zatim bi ponovo došlo do naoblačenja sa kišom, nakon čega bi prodor hladnog fronta iz oblasti Alpa doneo zahlađenje i pad temperaure na oko 15 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, nakon što druga polovina druge dekade oktobra bude donela Srbiji još jedan dah Miholjskog leta, treća dekada oktrobra doneće pad temperature na jesenje vrednosti, ali i više oblačnosti i češće padavine.

Prosečana maksimalna temperatura za ovaj deo oktobra je od 16 do 20 stepeni, tako da će maksimalne temperature sve do srede biti za oko pet stepeni više od proseka, da bi potom usledio pad na prosečne jesenje vrednosti.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA - Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom