OBJAVLJENA HRONOLOGIJA DOGAĐAJA: Majka male Petre je nasilje prijavila u aprilu...

Lj. P.

10. 10. 2022. u 16:14

POKRAJINSKI sekreterijat za socijalnu politiku u skladu sa nadležnošću je sproveo nadzor nad postupanjem Centra za socijalni rad Vršac u slučaju nasilja u porodici sa tragičnim ishodom koji se dogodio 4. oktobra u Vršcu.

ОБЈАВЉЕНА ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА: Мајка мале Петре је насиље пријавила у априлу...

Privatna arhiva

Navedeni nadzor obavljen je od 5. do 7. oktobra u Centru za socijalni rad grada Vršca, čime su u skladu sa zakonom prikupljeni svi potrebni podaci i izvršen kompletan uvid u tok događaja i tok postupanja nadležnih državnih organa, sa posebnim akcentom na postupanje Centra za socijalni rad Vršac. Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je na donašnjoj konfenjrenciji novinarima prezentovao događaje hronološkim redom.

- 30. aprila 2022. godine žrtva – majka je prijavila policijskoj stanici u Vršcu nasilje u porodici, a policija je istog dana obavestila Centar, što je bilo prvo saznanje o nasilju u ovoj porodici.

- Tek posle te prijave došlo se do saznanja da nasilje navodno traje više godina, tačnije od početka zajedničkog života supružnika, od kraja 2017. godine.

- Da su žrtva i počinilac nasilja od početka zajedničkog života živeli u porodičnoj kući roditelja žrtve.

- Da žrtva nasilja, pre ovog datuma, nije bila na evidenciji Centra, niti je žrtva ranije bila evidentirana za druga prava i usluge koje pruža Centar.

- 30. aprila 2022. godine, po prijavi nasilja u porodici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja procenjen je visok rizik od strane policije i istog dana su počiniocu nasilja izrečene hitne mere - udaljenje iz stana i zabrana kontaktiranja žrtve i zabrana da počinilac prilazi žrtvi 48 sati.

- 30. aprila 2022. godine, Osnovni sud u Vršcu usvaja predlog Osnovnog javnog tužilaštva od 30. aprila 2022. godine i produžava hitne mere na period od 30 dana tačnije do 1.juna 2022. godine.

- 4. maja. 2022. godine, Centar za socijalni rad u Vršcu je formirao stručni tim (voditelj slučaja, supervizor i pravnik) koji je učestvovao u radu na slučaju i pružao žrtvi psihosocijalnu i savetodavnu podršku, materijalnu podršku i pravnu pomoć u sačinjavanju tužbe za izricanje mera zaštite od nasilja (tužba urađena 25.05.2022). - 5. maja 2022. godine, slučaj je razmatran na Grupi za kordinaciju i saradnju, kojom rukovodi Osnovno javno tužilaštvo koje ima i kordinatorsku ulogu u sprečavanju nasilja u porodici, a Grupu čine predstavnici Osnovnog javnog tužilaštvo, policijske uprave i Centra za socijalni rad.

- U zapisniku sa sastanka Grupe za kordinaciju i saradnju se navodi da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici s obzirom da postoje poremećeni partnerski odnosi i da nasilje po izjavi žrtve traje od 2018, a da ostaje nerešeno pitanje viđanja sa maloletnim detetom koje će dodatno podići tenziju dok se ne reguliše sudskom odlukom

- Grupa za kordinaciju i saradnju je donela plan zaštite i podrške kojim su određene obaveze svih navedenih subjekata.

- Centar je imao obavezu da žrtvu upozna sa načinom postupanja u situacijama nasilja i da pruži psihološku stabilizaciju žrtvi i pravnu pomoć.

25.maja 2022. godine, Centar je sačinio tužbu za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici

- 25.maja 2022. godine, Centar je obavestio pismenim putem Policijsku stanicu Vršac i Osnovno javno tužilaštvoc o preduzetim merama i dao mišljenje da postoji visok rizik od daljeg vršenja nasilja u porodici.

- 27.maja 2022. godine, Osnovni sud u Vršcu je doneo u krivičnom postupku Rešenje kojim se određuju mere zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja počinioca sa žrtvom, koja može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

- 30. maja 2022. godine, Centar je po zahtevu Osnovnog Suda u Vršcu sačinio mišljenje u kom se nasilje nad žrtvom karakteriše kao fizičko, psihološko i ekonomsko. U mišljenju se navodi da je procenjeno da su odnosi među supružnicima trajno poremećeni i da nasilje traje duži vremenski period, da žrtva oseća strah, i da postoji visok rizik od daljeg nasilja u porodici, te da bi donošenje mera bilo svrsishodno i zaštitilo bi žrtvu od daljeg vršenja nasilja u porodici. (Sud može da donosi mere zaštite ne vezano za mišljenje Centra za socijalni rad ako oceni da se takvom merom najbolje postiže zaštita)

- 02. juna 2022. godine, Centar je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad zbog pripreme i osnaživanja žrtve za predstojeće ročište na sudu koje je zakazano za 3.jun 2022. godine, povodom donošenja mera zaštite od nasilja u porodici.

- Tog dana 02. juna 2022. godine voditelj slučaja je sa majkom-žrtvom vodio razgovor o njenoj mlt. ćerki, koja živi sa njom i čije poveravanje nije regulisano. Voditelj slučaja je dobio usmenue informacije od majke-žrtve da dete uredno viđa oca u popodnevnim satima, da dete predaje i preuzima majka žrtve, odnosno baka, da je to viđanje obično u popodnevnim satima oko 17 časova kada se otac vraća sa posla i da dete preuzima i vraća po dogovoru.

- Majka-žrtva je tada izjavila da u aktuelnom trenutku nije spremna da pokreće još jedan sudski postupak jer se ne oseća dovoljno spremno i da ide na psihosocijalni tretman kod drugog pružaoca usluge i da će pokrenuti postupak za razvod braka kada za to bude spremna. Tada navodi da otac nije bio nasilan prema ćerki, kao i da dete nije bilo prisutno kada je nasilje vršio nad njom i da ne želi da ocu uskraćuje viđanje sa detetom jer je dete jedva čekalo da otac dođe sa posla. Voditelj slučaja je majci-žrtvi rekao da obavesti Centar o ishodu suđenja.

- 03.juna 2022. godine, Osnovni sud u Vršcu je doneo presudu, kojom se počiniocu zabranjuje približavanje žrtvi na udaljenosti ne manjoj od 300 metara kao i uznemiravanje svake vrsta i kontaktiranje sa žrtvom u periodu od godinu dana tačnije do 3. juna 2023. godine.

- Istog dana žrtva je bila u Centru da obavesti voditelja slučaja da je parnični postupak završen i da je sud doneo mere zaštite od nasilja u porodici. Tom prilikom je navela da se oseća dobro i da počinilac nasilja nije bio prisutan na sudu. Žrtvi je tada rečeno da će joj biti pružena pravna pomoć ukoliko želi da pokreće razvod braka i poveravanje maloletnog deteta, na šta je žrtva rekla da u aktuelnom trenutku nije spremna.

- Žrtva nasilja se posle 3. juna 2022. godine nije obraćala Centru za pomoć. Centar za socijalni rad grada Vršca nije imao saznanja da počinilac krši donete sudske presude, niti da je naknadno pokrenut postupak razvoda braka i postupak vršenja roditeljakog prava.

27. septembra 2022. godine Osnovni sud u Vršcu donosi presudu da je počinilac nasilja kriv za krivično delo nasilja u porodici i da mu se izriče uslovna osuda i utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 godine koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo i izriče meru bezbednosti – obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi koje će trajati dok postoji potreba lečenja ali ne duže od tri godine.

- Centar nije imao saznanja o toku navedenog krivičnog postupka niti da je isti okončan donošenjem presude, o tome su saznali nakon tragičnog događaja. Tokom nadzora Pokrajinski sekreterijat je data inicijativa da se od Osnovnog suda Vršac zatraži dostavljanje presude što je i učinjeno.

- 5. oktobra 2022. godine Osnovni sud u Vršcu na zahtev Centra izdaje potvrdu da nije pokrenut pšostupak za razvod braka.

BONUS VIDEO - DA SRCE PUKNE: Malu Petru ispraćaju na večni počinak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!