DOGOVORENA DNK BAZA ZA NESTALE BEBE: Sastanak roditelja iz državne Komisije sa predstavnicima MUP-a

V.C.S.

29. 09. 2022. u 15:42

RODITELjI koji veruju da su im bebe otete iz zdravstvenih ustanova, a koji su ujedno članovi Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, dogovorili su sa predstavnicima MUP-a formiranje DNK baze podataka. U njoj će biti pohranjeni uzorci kako onih koji misle da su kao mališani ukradeni, tako i roditelja i srodnika koji traže svoje potomke

ДОГОВОРЕНА ДНК БАЗА ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Састанак родитеља из државне Комисије са представницима МУП-а

FOTO: Arhiva novosti

Prema rečima Radiše Pavlovića iz Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", formiranje ove baze dogovoreno je još 2019, na prethodnoj Komisiji, ali do ostvarenja ideje nije došlo zbog "opstrukcija unutar same komisije".

- Jednoglasno je odlučeno da će MUP predložiti izmene Zakona o nacionalnom DNK registru ili donošenje novog, i u okviru njega formiranje posebne DNK baze, koja će se odnositi isključivo na slučajeve sumnje na otmice dece - kaže Pavlović.
On dodaje da će bazu, kao i Nacionalni registar, voditi MUP, a Komisija će imati neku vrstu nadzora.
Nacionalni DNK registar je, inače, uspostavljen za potrebe vođenja krivičnog postupka i utvrđivanja identiteta nestalih ili nepoznatih lica, kao i leševa i delova tela.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a