U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" juče je uspešno završena prva hibridna procedura u našoj zemlji. U njoj su osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda istovremeno obavljene dve operacije, jedna na karotidi, a druga na srčanom zalisku.

Komentari (4)

Mama

16.09.2022. 08:36

Imamo i bolnice i lekare i svo osoblje ali treba i da ostanu ovde.Retki su oni koji su postovani u inostranstvu. Uglavnom su tretirani kao nuzno zlo sa vestackim osmehom i vecitim upozorenjem da si siromasni stranac ali tesko je nasima da to priznaju.

buki

16.09.2022. 08:59

E kada bi ovakav tretman imali svi pacijenti, moji roditelji bi verovatno još uvek bili živi. Inače, nikada nisam razumela zašto pacijenta više puta izlažu riziku anestezije za operacije koje je moguće uraditi jednom intervencijom, ali sada vidim iz teksta da se to dodatno plaća, a s'obzirom da je čitav postupak završio u Novinama, zaključujem da su takvi tretmani veoma, veoma retki.

Prespa

16.09.2022. 09:01

Čestitke. Ima smisla to sto timovi saradjuju u okviru iste struke, pa vise zahvata mogu da urade usporedo. Isti tako neka lekari saradjuju i u regionu, da nam pacijenti ne odlaze u Malu Aziju vec da stručnjaci dodju njima ili da rade zajedno i prenose svoje znanje. U Zadru npr. rade nove neinvazivnom ginekološke zahvate i tehnike pa odstranjuju bolesno tkivo tako sto organe izvade kroz prirodni otvor na telu čime se skraćuje i period oporavka. Naravno, medicina i prevencija moraju ići ruku pod ruku.