STOPAMA SVOJIH PREDAKA: Ispraćeni kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka

Z. GRUMIĆ

01. 09. 2022. u 06:45

U PROSTORIJAMA Centra Ministarstva odbrane za Novi Sad juče je, u prisustvu predstavnika Grada i Južnobačkog upravnog okruga, ukupno 26 mladića i devojaka svečano ispraćeno na dobrovoljno služenje vojnog roka i na stručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije (VS), u okviru septembarskog uputnog roka.

СТОПАМА СВОЈИХ ПРЕДАКА: Испраћени кандидати за добровољно служење војног рока

Potpukovnik Dragan Dimoski uručuje ugovore budućim vojnicima, Foto N. Karlić

Prema rečima načelnika Centra, potpukovnika Dragana Dimoskog, budući vojnici će u narednih šest meseci imati osnovnu i specijalističku obuku u nekoliko centara, kao i u jedinicama VS dok će kandidatima za rezervne oficire obuka biti održana u Vojnoj akademiji u Beogradu.

- Posle odsluženja vojnog roka svi kandidati mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnog vojnika - napomenuo je potpukovnik Dimoski uručujući ugovore i pozvao zainteresovane mlade da se prijave za četvrti ovogodišnji uput, u decembru.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Milan Đurić, čestitao je budućim vojnicima i oficirima na, kako je rekao, odvažnosti, hrabrosti i spremnosti da rade za svoju državu.

- Ovim gestom ste pokazali koliko istinski volite našu Srbiju. Siguran sam da ćete u narednih šest meseci steći veliko iskustvo i mnogo novih znanja i veština, koje će vam koristiti u budućnosti - poručio je Đurić.

Među petoro kandidata za nove rezervne oficire je i Boško Ribić, koji je završio studije informatike i odmalena imao želju da obuče vojnu uniformu koja je, kako je naveo, deo porodične tradicije.

- Očekujem ostvarenje svog sna. Da pronađem sebe u ulozi vojnika, a jednog dana i oficira Vojske Srbije - rekao je Ribić.

I Snežani Andrić je vojni poziv blizak jer su, kako je istakla, mnogi iz njene familije bili ili jesu u vojsci.

- Lepo je videti ženu u uniformi. Baš iskreno vidim sebe u tom pozivu - poručila je Snežana.

DUŽNOST PREMA OTADžBINI

KANDIDAT Mihailo Vučević, student prava, veruje da je dobrovoljno služenje vojnog roka neka vrsta psihofizičkog testiranja mladog čoveka, ali istovremeno i njegova dužnost prema otadžbini.

- Očekujem da iz ovoga izađem mnogo zreliji jer to je deo procesa odrastanja, koji treba da prođe svaka mlada osoba. Zato pozivam momke i devojke da se prijave na buduće upute - rekao je Mihailo, inače sin gradonačelnika Miloša Vučevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!