Durmitor i Piva - zov planine, divljine, avanture i tišine

Promo

05. 08. 2022. u 16:00

Mnoge zemalje imaju planine. Ali možemo reći i da planine imaju Crnu Goru. Gde god da stanete u ovoj zemlji, na bilo kom mestu, videćete planinske vence. Ako nekog planine Crne Gore ne impresioniraju na prvi pogled, pitajte ih za utisak nakon što se s njima sretnu „oči u oči“.

Дурмитор и Пива - зов планине, дивљине, авантуре и тишине

Foto: Promo

I dok letite sa Air Montenegrom iz vazduha već možete da vidite reljef Crne Gore ovenčan lancima planina koje se spuštaju do mora i prkose visinama. Kad se prizemljite, vodimo vas na još letenja, na put kojim se ređe ide, na kom vas čekaju uzbuđenja i perspektive surog orla nad Durmitorom koji ćemo obići sa svake strane i „prstenovati“, dok ćemo u Pivi doživeti sto čuda za jedan dan.

Foto: Promo

 

Kada u ranim jutarnjim satima stignete na podgorički aerodrom, ili iz Tivta u Podgoricu, uzbuđeni kao u spotu Montenegro - Born to fly – Youtube, put koji vam predlažemo vodi vas u Plužine, na sat i po vožnje iz Glavnog grada Crne Gore. Uz put ćete videti valovita sela, poput Brezana, koja su dobila ime po drveću breze i beloj šumi pored koje prolazite. Slike preplanulih čobana, stada, stogova sena, prate vas do Plužina – idiličnog gradića, kao sa razglednice iz nekog alpskog sela. Odmorite se i pripremite jer avantura počinje.

Prva avanturistička stanica u Plužinama je zip-lajn, kojim „letite“ preko Pivskog jezera, a zatim se povratnom sajlom vraćate ispred mosta na Pivskom jezeru. Celom dužinom od 1400 metara uživate u čudesnim prizorima prirode, jezeru neopisive boje, koja je istovremeno zeleno - smaragdna, ali i tirkizna.

Foto: Promo

 

Nakon zip-lajna razmislite o sledećim opcijama: krstarenje Pivskim jezerom, ili rafting Tarom.

Krstarenje Pivskim jezerom je fenomenalan doživljaj. Dok brod lagano plovi jezerom, a na vedro letnje nebo se polako navlače oblaci, vi mezite meze “s noža” i pijuckate domaću rakiju, ili sok od borovnice i slušate priče o starim Plužinama koje su potopljene za potrebe HE Piva, gde je danas Pivsko jezero. Voda jezera je kristalno čista i pitka. Dubina nakon punjenja ide i do 180 metara, a prosečna je između 70 i 120 metara. Brod vas vozi uz put, do pećine Oteša na obali iz koje se prostire fantastičan pogled na jezero. Potom se stiže do mesta Silence – ime mu sve kaže, iskonski mir. Tu možete da ostanete, kupate se i sačekate da vam domaćin ispeče divlju pivsku pastrmku na roštilju i spremi gozbu za pamćenje.

Ako se odlučite za rafting, popularno splavarenje Tarom na gumenim čamcima, možete računati na bogatu ponudu mnogobrojnih agencija i kampova duž reke, a posebna ekskluziva je spuštanje niz reku drvenim splavovima. Dužina rafting ture je od 15 do 85 kilometara. Preskakanje brojnih brzaka, kupanje u čistoj pitkoj vodi, sa sve pogledom na velelepne stene kanjona od kojih zastaje dah, samo su neke od čari sa kojima ćete se susresti.

Letnji dan je dug, i ima vremena za još avantura. Neizostavna stanica na ovom putu je Durmitor. Čuvenom rutom „Durmitorski prsten“, koliko god puta da prođete, iznova ćete se oduševiti. Ovo je „prsten“ koji nećete skidati sa liste uspomena. Impresivna kružna ruta duga 76 km (83 km sa vidikovcem Ćurevac, a ne propustite ni Unač), sa fascinantnim selima Nedajno, Pišče, Stara Crna Gora i Trsa, gde možete da svratite i jašete konje, ili predahnete u restoranu u kome se i u avgustu pivo hladi u buretu sa snegom donešenim sa okolnih vrhova planina. Na putu vas susreće Prutaš (kao da je od kamenog pruća) ta druga strana Durmitora, prizor od koga zastaje dah i o kojem su ispletene i mnoge legende.

U predvečerje stižete na Žabljak. Da li ćete ostati, ili se vratiti na početnu tačku putovanja, vaš je izbor. Mi predlažemo da ostanete da se penjete na vrhove Durmitora, okolne katune i odmarate dušu na obali Crnog jezera. Osetite život u okolini koja još uvek neguje zdrav oblik života.

Foto: Promo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati