VOLAN JE U DNEVNOJ SOBI: Stari autobus "Fap-Sanos" supružnici preuredili u funkcionalan stan

Branko Puzović

31. 07. 2022. u 12:00

AUTOBUS "fap-sanos 415s", star više od tri decenije, koji je dugo čamio na auto-otpadu, pretvoren je u stan od 24 kvadratna metra!

ВОЛАН ЈЕ У ДНЕВНОЈ СОБИ: Стари аутобус Фап-Санос супружници преуредили у функционалан стан

Porodica u autobusu pre sređivanja, Foto Diem Photography

Umesto sedišta za putnike, u unutrašnjosti su savremena dnevna i spavaća soba, kuhinja, kupatilo, hodnik, a za "uspomenu" ostali su volan, instrument-tabla i sedište vozača.

Ovu neobičnu zamisao ostvarili su supružnici - Beograđanka Anja Vuković (34) i Valjevac Strahinja Tanasković (33), a u preoblikovanju starog autobusa u stan pomoglo im je više od 15 majstora! Smenjivali su se limari, stolari, mehaničari, moleri, električari, vodoinstalateri. Ekipa majstora radila je na zameni vetrobrana, i to poslednjeg lagerovanog za taj model autobusa u čitavoj bivšoj Jugoslaviji!

- Najviše truda i muke bilo je oko saniranja rđe i trule limarije, a posle i sa uklapanjem nameštaja i drvenarije u krajnje zaobljene i čudne linije "sanosa" - kaže Strahinja.

- U tih 11 sa 2,2 metra, odnosno oko 24 kvadrata, spakovali smo u šaragama, što je valjevski naziv za zadnji deo autobusa, spavaću sobu sa bračnim krevetom i malo lufta sa strane, hodnik sa pomoćnim ležajem, veliki plakar, kupatilo i za ove uslove prostranu dnevnu sobu sa kuhinjom u prednjem delu. Sedište vozača, koje smo tapacirali, deo je dnevne sobe.

IKONA JU-PREVOZA

UVELIKO smo pratili aktivnosti pokreta ljudi u Americi koji se masovno sele u autobuse koji su preuređeni u kuće i maštali smo da i mi uradimo isto - kažu Anja i Strahinja.

- Nismo preterano vezani za život u Beogradu, pa smo odlučili da napravimo malu, ali dovoljno veliku kuću za nas i naše blizance, ćerku i sina, koji sada imaju godinu i po, koja će biti na nekoj planini. Par meseci smo pretraživali oglase na internetu, razgledali otpade, zvali prevozničke kompanije. Bili smo presrećni kad se u oglasima na prodaju pojavio stari "fap-sanos", ikona jugoslovenskog autobuskog prevoza i auto-industrije. Odmah smo se zaljubili u bus koji je prešao više stotina hiljada kilometara i prevezao ko zna koliko putnika. Unutrašnjost "sanosa" osmislili smo uz pomoć prijatelja arhitekte Nikole Opačića. Među majstorima raznih profila bilo je mnogo naših drugara...

Autobus, koji je prvo koristila vojska, a posle je služio za gradski prevoz u Apatinu, platili su 2.700 evra, ali su, kažu, u startu uštedeli na materijalu i troškovima pravljenja temelja, konstrukcije, stolarije, prozora, krova, jer na njemu sve to već postoji. To, ističu, ovu reciklažu čini vrlo isplativom.

- Izuzetno uzbudljivo bilo je posmatrati kako se stara, takoreći olupina, pretvara u prelep prostor za život i reinkarnira u topli dom - kažu supružnici.

- Pregršt izazova bilo je pred svakim majstorom, jer je svaki od njih ovako nešto radio prvi put.

Iznenadilo nas je puno nepredviđenih troškova, što je dupliralo planirani budžet, ali kad smo u avanturu krenuli, nije bilo vraćanja nazad. Tako, svako ko je naoružan čeličnim nervima i veštinom da kako zna i ume stvori pare kad zagusti, slobodno može da uživa u egzotici ovakvog projekta. Ipak je sve ukupno i dalje manje koštalo nego ključ u ruke apartmana na Divčibarama iste kvadrature, a barem nama ova varijanta se mnogo više dopada.

 

Anja i Strahinja planiraju da autobus za nekoliko meseci iz Beograda prebace na obronke Maljena, oko 10 kilometara od Divčibara, iznad Valjeva. Biće postavljen na vrh proplanka sa pogledom na planine zapadne Srbije. Lokacija već ima sprovedenu struju i vodu, a stančić na točkovima preko zime imaće i peć na drva, jer, ističu, boravak na planini nije pravi ako ne zapucketa vatrica...

- Bus će moći da se iznajmi za odmor i jedva čekamo da budemo domaćini ljudima koji traže beg u prirodu - kažu naši sagovornici.

AVANTURISTI

- SVI koji nas poznaju, navikli su da stalno smišljamo neke avanture - kažu kroz smeh Anja, koja je ekonomista, i Strahinja, po struci programer.

- Tako smo pre nekoliko godina živeli u kombiju, kojim smo obišli Srbiju i sakupili poklone za oko 1.000 mališana u 32 ustanove za nezbrinutu decu i decu s posebnim potrebama. Obišli smo mnogo zemalja, a jedna od najvećih avantura bila je kad smo se uputili u Kambodžu sa samo 500 evra i savršeno se proveli.

 

- Sada nam predstoji vratolomija prevoženja autobusa na predviđenu lokaciju. Ovo ćemo izvesti pomoću viljuškara, koji će bus podići na kamion sa duplom prikolicom, do kraja asfaltnog puta, a odatle, na Maljenu, bagerom po makadamu do našeg placa. Sve to moraće da se izvede veoma sporo i pažljivo, da se ne bi polomili gips i nameštaj u "fap-sanosu".

Naravno, od starta smo znali da je ovaj projekat lud i ekstravagantan. I, ruku na srce, da smo dobijali samo po dinar za svaki put kad god su nam govorili da je trebalo da napravimo montažnu brvnaru, bili bismo milioneri!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)