VIRUS SE ZNAČAJNO IZMENIO: Doktor Kon otkrio koji se soj korone razgranao po Srbiji - Jedna osoba može da zarazi 20

Tanjug

19. 07. 2022. u 20:01

EPIDEMIOLOG Predrag Kon ukazao je danas na to da se omikron soj virusa korona razgranao, tako da sada jedna osoba može da zarazi 20 osoba, ali i da je dobro to što je ova bolest postala blaga.

ВИРУС СЕ ЗНАЧАЈНО ИЗМЕНИО: Доктор Кон открио који се сој короне разгранао по Србији - Једна особа може да зарази 20

Foto: Tanjug/Tanja Valić/Depositphotos

Kon je na RTS-u naveo da ne treba da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u jednom danu i dodao da se u naredne dve nedelje očekuje porast, opet naglašavajući da je Covid 19 postala blaga bolest.

Ističe da je neophodno nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama jer se upravo tamo dešavaju zaražavanja, ali i u socijalnim ustanovama jer tamo, kako kaže, možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da strada.

Dodaje da je nošenje maske i dalje vrlo značajno, kao i da je tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska apsolutno korisna.

Kada je reč o Kriznom štabu, Kon navodi da on i dalje postoji, ali da se ne sastaje.

- Epidemiolozi Kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nama više delte - istakao je epidemiolog.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetio je da je nekada jedna osoba mogla da zarazi 2,3 osobe, pa se taj broj povećavao na 5,6, a da se sada to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, blizu 20.

Navodi i da se omikron jako razgranao, odnosno da postoji puno muticija.

- U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 - kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto - istakao je Kon.

Zabrane i kovid propusnice više nemaju smisla

Kako kaže, zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinaciom ili infekcijom.

- I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo - napomenuo je epidemiolog.

Međutim, Kon ipak ističe da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni