PREMINULA ZVANIČNO NAJSTARIJA OSOBA U SRBIJI: Baka Tamara je doživela neverovatnih 110 godina, a rođena je u Ruskom carstvu

Novosti online

07. 07. 2022. u 11:33

JUČE u ranim jutarnjim časovima na Novom Beogradu, u dobi od 110 godina i 101 dan, preminula je najstarija živa osoba u Srbiji, gospođa Tamara Krutikov, zvanično najstarija živa osoba u Srbiji od 16. 4. 2021.

ПРЕМИНУЛА ЗВАНИЧНО НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Бака Тамара је доживела невероватних 110 година, а рођена је у Руском царству

Foto: Novosti arhiva

Krutikova je rođena u Jekaterinoslavu, Rusko carstvo (današnji Dnjepar, Ukrajina) 27. marta 1912. Kada je imala sedam godina, napustila je Ukrajinu sa roditeljima i preselila se u Tursku, ubrzo na ostrvo Kinaliada, a zatim u Srbiju, gde se kasnije udala i zasnovala porodicu. Zajedno sa suprugom Nikolajem imala je tri ćerke: Nataliju (1941), Irinu (1946) i Zinaidu (1950). Do svoje 94. godine živela je sama, kasnije se njena ćerka Irina vratila iz Rusije da brine o njoj. Po nacionalnosti je Ruskinja. Bila je profesor muzike i francuskog, svirala je klavir i igrala tenis. Govorila je nekoliko jezika: ruski, francuski, grčki, turski, makedonski, engleski i srpski.

Seoba iz Turske (Carigrad), Tamara se iz Carigrada preselila na ostrvo Kinaliada, gde se školovala dve godine, pod patronatom Engleza. Kasnije se preselio čamcem u (selo Melinci) Herceg Novi. Nakon kraćeg boravka u Herceg Novom, preselila se u Hrastovec (Slovenija). Tamo je provela veći deo svoje srednje škole u ​​zamku grofa Gerbenštajna. Tamo je upoznala svog budućeg muža Nikolaja. Tamo je bio profesor muzike. Njena majka Ana se tamo zaposlila kao vaspitačica, a Tamarin otac Vladimir kao sekretar škole i nastavnik matematike.

U Beogradu se udala za Nikolaja, a 1939. venčali su se u ruskoj crkvi u Beogradu. Nikolaj se zaposlio kao nastavnik muzike u Kavadarcima (Makedonija). Posle su se preselili u Bihać jer su se tamo zaposlili. U Bihaću je upoznala porodicu Horvatović iz Zagreba. Pomogli su joj da nakratko dođe u Zagreb na porođaj, a potom je rodila ćerku Nataliju (1941), a nakon porođaja se vratila u Bihać. Tamo je njena ćerka Natalija krštena u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Predavala je balet u Kavadarcima, u Makedoniji. Jedno vreme predavala je francuski jezik u Šidu, a predavala je muziku u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Ćerka Irina rođena je u Bihaću 1946. godine, a Zinaida 1950. godine.

Njen suprug Nikolaj preminuo je 14. decembra 1981. godine u Beogradu, u 81. godini.

Posle svega toga, vraća se u Beograd, gde je ostala do kraja života.

Postala je najstarija poznata živa osoba u Srbiji, nakon smrti 109-godišnje Nadežde Pavlović 16. aprila 2021.

U martu 2022. godine proslavila je 110. rođendan i postala superstogodišnjakinja, kao i druga najstarija dokumentovana osoba koja je ikada živela u Srbiji (iza Jelisavete Veljković).

Krutikova je preminula na Novom Beogradu, u Beogradu, Srbija, 6. jula 2022. godine, u dobi od 110 godina i 101 dan. U vreme smrti bila je druga najstarija Ruskinja na svetu (iza Klavdije Gađučkine iz Rusije).

(Pink.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije