HAJDUČKI ZALOGAJI PRED TRUBAČKI BOJ: Guča dobija ozbiljan festival u spremanju dragačevskog specijaliteta

Vladimir Ilić

03. 07. 2022. u 14:30

HVATA se zalet za Sabor trubača! Guča je u subotu zaličila na dane kada se u maloj dragačevskoj varoši održava najveća trubačka fešta na svetu.

ХАЈДУЧКИ ЗАЛОГАЈИ ПРЕД ТРУБАЧКИ БОЈ: Гуча добија озбиљан фестивал у спремању драгачевског специјалитета

Foto V. Ilić

Grmele su trube, a na ražnjevima se okretao hajdučki ćevap. Takmičilo se ko će najbolje spremiti ovaj dragačevski specijalitet na četvrtom po redu "Hajduk festu", koji, iako mlad, preti da preraste u ozbiljan festival u Srbiji.

Ekipe gurmana iz cele Srbije - Leskovca, Beograda, Čačka, Kragujevca, Lučana... - "Hajduci iz Čačka", "Latentne bekrije", "Gnev", "Siđi do reke", "Rumuni"... okupile su se u prestonici trube, svako sa svojim receptom za hajdučki ćevap.

- Za pripremu ovog specijaliteta najbitnije je izabrati dobro meso. Najbolja je svinjetina, i to od vrata. Meso treba usoliti dan pre, a pred stavljanje na ražanj uvaljati u projino brašno, alevu papriku, biber i još začina po želji. Još je bitno da se meso peče na tihoj vatri, da vrat pusti svoje sokove - otkrio nam je Nebojša Ilić iz ekipe SC "Mladost" iz Čačka svoj način pripreme hajdučkog ćevapa.

Foto V. Ilić

Pred žirijem, u čijem sastavu su bili čuveni ugostitelji Rajko Dobrosavljević, Veljko Cvijović i predsednik Opštine Požega Đorđe Nikitović, bio je težak zadatak.

- Nije bitno ko je pobednik. Važno je ovo druženje između ekipa. Učesnici su između sebe razmenjivali hranu i piće. Ovde su se rodila nova prijateljstva, a Guča je dobila novi festival, koji je odličan uvod za Sabor trubača, koji će se ove godine održati od 5. do 7. avgusta, i to po 61. put - rekla nam je Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije "Dragačevo".

"Hajduk fest" su začinile trube, jer bez njih je nezamisliva bilo koja svetkovina u Guči. Dejan Jevđić, trostruki dobitnik "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti", Marko Trnavac, kome se posrećilo da našu nagradu osvoji dva puta, Vladimir Ivanović, koji je lane bio proglašen za najbolji orkestar Sabora, svirali su kao za takmičenje na Saboru. Igralo se, pevalo, veselilo...

Trubači, vele nam, vole Guču, njoj se uvek rado vraćaju, pa su i ovoga puta atmosferu doveli so usijanja. Noć je bila rezervisana za koncert Slađe Alegro, a potom se uranilo uz zvuke najboljih truba u hotelu "Nordik Zlatna truba", koji je vratio staru slavu i gde se opet čuju poznati zvuci, baš kao nekada, kada su ovde gruvale trube najvećih asova, poput Miće Petrovića, Fejata Sejdića, Bobana Markovića, Slobodana Salijevića...

Foto V. Ilić

26- Borićemo se za sve nagrade, pa i za "Zlatnu trubu" "Večernjih novosti", iako smo dobili već dve, što je retko kom trubaču pošlo za rukom - rekao nam je Marko Trnavac, vrsni instrumentalista iz Mršelja kod Požege.

IVANjDAN U KOTRAŽI

U ČETVRTAK 7. jula, na Ivanjdan u Kotraži, Kulturni centar opštine Lučani organizuje zbor trubača Moravičkog i Raškog okruga. Kotraža je jedan od predtakmičarskih centara od ukupno pet, koliko ih je određeno za ovu godinu. Iz predtakmičarskih centara, u Guču dolaze najbolji trubači i orkestri, koji će se takmičiti za prestižne saborske nagrade na ovogodišnjem Dragačevskom saboru trubača.

U programu učestvuju: trubački orkestri Marka Trnavca iz Mršelja, "Dragačevske trube" Dragana Pavlovića iz Guče i orkestar "Dragačevski podmladak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!