EPARHIJA POTVRDILA PISANJE "NOVOSTI": Oglasili se iz Vranja nakon što su uništene ikone u Sabornom hramu Svete Trojice

J.S.

04. 06. 2022. u 12:28

EPARHIJA Vranjska oglasila se povodom nezapamćenog vandalizma. Za sada nepoznate osobe uništile su ikonostas i dvadeset ikona.

ЕПАРХИЈА ПОТВРДИЛА ПИСАЊЕ НОВОСТИ: Огласили се из Врања након што су уништене иконе у Саборном храму Свете Тројице

J.S.

- Dana 2.6.2022. godine, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju primećeno je skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona). Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja - navode iz Eparhije i dodaju:

- Dana 03.06.2022. godine obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.

O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska).

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.

BONUS VIDEO - OVAKO SE GUBE LjUDSKI ŽIVOTI: Rampa spuštena, a oni prelaze prugu tik ispred voza

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)