SASLUŠANO PETORO ZAPOSLENIH: Posle prijave porodice, Tužilaštvo ispituje rad Gerontološkog centra u Obrenovcu

E. H.

02. 06. 2022. u 20:52

OSNOVNO javno tužilaštvo u Obrenovcu naložilo je policiji da se izvrše sve potrebne radnje, kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je Aleksandar D. (82), korisnik obrenovačkog Gerontološkog centra, u dva navrata, zadobio povrede u periodu od 24. do 31. maja.

САСЛУШАНО ПЕТОРО ЗАПОСЛЕНИХ: После пријаве породице, Тужилаштво испитује рад Геронтолошког центра у Обреновцу

Povrede Aleksandra D.

Prema rečima njegove ćerke, Jelisavete D. Ljutić, koja je pre dva dana podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv direktora GC, Zorana Subotića i zaposlenih koji su radili kritičnih večeri, ona sumnja da je njenog oca pretukao drugi korisnik, zbog čega traži odgovornost nadležnih. On će, kako nezvanično saznajemo, biti odveden na specijalistički pregled, kako bi se utvrdio stepen povreda.

Kako nam je u četvrtak rekla Danijela Sinđelić, portparol obrenovačkog Osnovnog tužilaštva, oni su u sredu, odmah po prijemu krivične prijave, policiji naložili koje sve radnje je potrebno da preduzmu.

- Obavešteni smo da je policija u sredu po podne ispitala pet osoba, kao i da su u četvrtak nastavili rad po našem nalogu - ističe Sinđelićeva. - Tužilaštvo će na osnovu svega što bude dostavljeno utvrditi činjenično stanje.

Posle teksta u "Novostima", našoj redakciji su se javile Lj. B. i S. B., tvrdeći da imaju negativna iskustva sa Gerontološkim centrom u Obrenovcu. Prema rečima Lj. B., njena majka, koja je tamo poslednje četiri godine i koja je dementna, bila je žrtva napada jedne korisnice, a da je niko zvanično o tome nije obavestio.

- Pre dve godine, kada je zbog korone izmenjen režim poseta, a do tada sam išla u posetu svaki dan, dojavljeno mi je da mi je majku istukla druga korisnica, koja ju je ranije već jednom udarila, a što sam i lično videla - tvrdi Lj. B. - Tražila sam odmah posetu, i kad sam sa sestrama došla, videle smo je kroz zatvorena staklena vrata, pošto je bio zabranjen fizički kontakt. Majka je imala podlive. Kad smo pitale šta se dogodilo, rekli su nam da se udarila. Pa i da se sama udarila, morao je neko o tome da me obavesti. A kamoli da je napadnuta od strane drugog korisnika, i to od žene za koju znaju da je agresivna, a ništa ne preduzimaju po tom pitanju. Za ovo što govorim spremna sam i na poligraf da idem.

U nameri da čujemo i drugu stranu, pre dva dana smo kontaktirali sa direktorom GC, Zoranom Subotićem, koji je kazao da nije sve onako kako porodica Aleksandra D. tvrdi. Istakao je i da ne može više da kaže, dok ne dobije odobrenje nadležnog ministarstva.

I DRUGI IMALI PRIMEDBE NA RAD

PREMA rečima S. B., njena majka je preminula u maju 2020. godine, dva meseca pošto je, bez ičije saglasnosti iz garsonjere, gde je bila smeštena, prebačena u bolnički deo. Ona, kako je navela, nema lepih reči kad su u pitanju pojedini zaposleni.

- Majka nije mogla na noge i mi smo joj plaćali garsonjeru, sve dok nije počeo kovid, kada su je, iz meni nepoznatog razloga, premestili na odeljenje gde leže bolesni - navodi naša sagovornica. - Bila sam protiv toga da je premeste. Rekla sam da bi to za nju bio veliki udarac. Dve negovateljice su je same, bez ičije dozvole, prebacile. Zvala me je telefonom da mi kaže da nema nikoga da joj sipa vodu, promeni kesu sa urinom, okupa... Do kovida sam ja svaki dan išla kod nje, kupala je i hranila. U Centru ima i požrtvovanih osoba, ali i onih koji se iživljavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti