KURCŠLUS ZBOG TUĐIH RAČUNA: Zoranu naplatili krađu struje iz kuće bez stanara

D. RISTIĆ

31. 05. 2022. u 08:25

ZBOG navodne krađe električne energije, u kući u kojoj niko ne živi već 16 meseci nema ni struje, ni pravog razjašnjenja, ali računi i dalje stižu - tvrdi Surduličanin Zoran Pešić, objašnjavajući da je sve počelo kada su odlučili da, posle 12 meseci, prodaju kuću koju je njegova supruga Dafina nasledila od majke.

КУРЦШЛУС ЗБОГ ТУЂИХ РАЧУНА: Зорану наплатили крађу струје из куће без станара

Zoran Pešić sa dokumentacijom / Foto D. Ristić

Krajem novembra 2021. je, kaže, našao kupca i u "Elektrodistribuciji" izmirio tada postojeći dug za struju od 26.500 dinara.

Iako je tada konstatovano da više nema bilo kakvih potraživanja, samo dva dana kasnije je obavešten o fantomskom zapisniku o krađi električne energije, koji mu nije pokazan jer tada nisu mogli da ga pronađu!?

- Posle prigovora rukovodiocu Tehničke službe pogona u Surdulici Staniši Nešiću, saznajem da je vanrednom kontrolom brojila, 17. februara 2021, utvrđena neispravnost i neovlašćeno korišćenje električne energije, a suma za koju je "Elektrodistribucija" oštećena tokom šest meseci je premašivala 270.000. Iako je zapisnik sačinjen bez prisustva vlasnika i svedoka, da ne bi izgubili kupca, platio sam enormnu odštetu i najavio postupak za otkrivanje zašto je brojilo isključeno, a nije odjavljeno, te zašto nije podneta nikakva prijava za krađu struje - kaže Zoran, ističući da im za isključeno brojilo i dalje stižu računi, sa raznim dažbinama...

Umesto razjašnjenja, iz pomenute Tehničke službe su tražili da Pešići plate i 25.000 za izmeštanje brojila iz kuće na banderu, što je učinjeno da bi novi vlasnik imao struju, ali je pomenuti šef Nešić onda zatražio da se plati i novi priključak!

- Niti je raskinut ugovor o snabdevanju električnom energijom, niti smo izgubili status kupca, a struja još nije priključena. Od leskovačke "Elektrodistribucije" nema čak ni odgovora, iako su svi rokovi prekoračeni - rezigniran je Zoran Pešić.

S druge strane, u dopisu "Novostima", nadležni iz grada na Veternici potvrđuju da kontroli nije prisustvovao niko od vlasnika i navode da je po njihovim saznanjima električnu energiju koristio Momčilo Anđelković, brat Dafine Pešić, ali ne navode kako su došli do tog saznanja.

- Posle isključenja, prilikom pokušaja samovlasnog priključenja, došlo je do havarije na mreži i u mraku je ostala čitava Jugoslovenska ulica, pa smo policiji podneli krivičnu prijavu protiv NN izvršioca. Zbog neovlašćene potrošnje, krajnji kupac je, po zakonu, isključen sa mreže i time je prestao ugovor o snabdevanju, pa je korisnik upućen da podnese zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje, što nije učinio - piše u dopisu.

Zoran Pešić negira ove navode, kaže da se bezuspešno obraćao i Ministarstvu energetike, pa će pravdu će u sporu sa "Elektrodistribucijom" - po treći put - potražiti sudskim putem. Jer, oba dosadašnja postupka je dobio, a firma je - tvrdi, zbog nerealnih zahteva Staniše Nešića - morala da snosi sve, pa i sudske troškove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna