VAŽAN ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Patrijarh Kiril pozdravio povratak MPC-OA u kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Tanjug

28. 05. 2022. u 08:03

SVETI sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

ВАЖАН ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Патријарх Кирил поздравио повратак МПЦ-ОА у канонско општење са Српском православном црквом

Foto AP

- Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije objavljenom nakon zasedanja Sinoda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC, ocenjujući to kao "važan istorijski događaj".

- Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena".

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Kirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefalnost MPC-OA.

BONUS VIDEO: NAŠA SVETINjA - MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!