UGOVORI NA TRI GODINE? Rešavanje statusa istraživača na fakultetima kroz izmene zakona

B. B.

20. 05. 2022. u 20:53

IZMENAMA Zakona o nauci i istraživanjima trebalo bi konačno da bude rešen status istraživača koji rade projekte na fakultetima. U Rektoratu UB u petak je održan prvi sastanak radne grupe, koja je predložila da se pravnim odredbama definiše da istraživači mogu raditi i na fakultetima, a ne samo na institutima kao što je sada, kao i da se ugovori potpisuju na period od tri godine i to najviše dva puta.

УГОВОРИ НА ТРИ ГОДИНЕ? Решавање статуса истраживача на факултетима кроз измене закона

Foto Tanjug

Ipak, da bi ovi predlozi bili pravno uobličeni, moraju dobiti "zeleno svetlo" svih nadležnih akademskih instanci.

Prema rečima prof. dr Branislava Boričića, prorektora UB, suština problema je da su oni trenutno zaposleni protivno odredbama Zakona o radu, koji propisuje da istraživači mogu raditi samo na institutima, a ne i na fakultetima. Do sada su potpisivali ugovore na određeno dva puta na godinu dana, a neki od njih rade i po deset godina.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Lazar Davidović je na poslednjoj sednici Senata UB istakao da ova visokoškolska ustanova ima problem jer su istraživači najavili da će tužiti fakultet zbog neisplaćenog novca za prevoz i topli obrok.

- Istraživači koji su na fakultetima nalaze se u teškoj situaciji, potpisuju ugovore na godinu dana, pa je svaki decembar za njih upitan da li će biti birani ili ne - ističe prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu. - Smatraju da njihovo biranje treba da bude na određeni vremenski period, kao i za zvanja, na četiri do pet godina. Svake godine, oni su neizvesnoj situaciji koja dovodi do stresa, remeti im svakodnevni život, jer ne mogu da podignu kredit ili da nešto planiraju, a ukupno ih je oko 1.500 u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!