BRŽI I PRAVIČNIJI IZBOR PROFESORA: Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu izmenjen pravilnik o napredovanju

B. BORISAVLjEVIĆ

19. 05. 2022. u 07:39

POSTUPAK napredovanja u akademskoj karijeri i zapošljavanje profesora na Univerzitetu u Beogradu ubuduće bi trebalo da budu brži, transparentniji i pravičniji.

БРЖИ И ПРАВИЧНИЈИ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: На седници Сената Универзитета у Београду измењен правилник о напредовању

Foto: Tanjug

Redovne profesore više neće birati Senat UB, procedura će biti kraća, neće biti odugovlačenja sa pokretanjem postupka. Posle duže rasprave, Senat UB je usvojio Pravilnik o načinu i postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika UB.

Prema rečima prof. dr Vladana Đokića, rektora Univerziteta u Beogradu, pravilnik će omogućiti da proces izbora kandidata bude transparentniji, pravičniji, brži, što će doprineti funkcionalnijem i operativnijem univerzitetu. On je istakao da će se na ovaj način potencijalno smanjiti i broj sudskih postupaka, koji su proizilazili iz nekih ranijih postupaka izbora u zvanja.

- Procedure koje su bile duge, sada su skraćene. Do sada smo imali situaciju da je Senat birao redovne profesore, sada će ih samo promovisati, a izbor je na veću stručnih oblasti, koja su i najkompetentija - rekao je Đokić. - Smanjen je period razmatranja referata, kao i pokretanja postupka. Više ne postoji mogućnost da se odugovlači odluka, jer uvek postoji neka sledeća instanca koja može da pokrene nešto što prethodna nije htela ili mogla.

POLITIČARI BEZ POČASNOG DOKTORATA

PROREKTOR UB prof. dr Branislav Boričić najavio je izmenu postojećih pravila o dodeli počasnih doktorata:

- Ide se ka tome da jedna institucija više ne može u jednoj ili na period od više godina da predlaže kandidate. Političari, dok su na funkciji neće moći da dobiju počasni doktorat.

Senat je odlučio da se počasni doktorat dodeli profesorima Etjenu Balibaru, sa Univerziteta Pariz 10, Džonatanu Volfu, sa Univerziteta Oksford i Jensu Šolcu sa Univerziteta u Nemačkoj.

Najviše polemike među dekanima je izazvala odredba koja kaže da, ako je neko već u nastavničkom zvanju na određeno vreme, inicijativa za izbor se upućuje najranije devet, a najkasnije sedam meseci, pre isteka perioda na koji je biran. Većina dekana bila je složna sa mišljenjem prof. dr Vladana Kuzmanovića, sa Građevinskog fakulteta, koji je zapitao zašto neko, ako je zaslužio svojim radom, ne može ranije biti izabran. Izglasano je da se izbriše da inicijativa može biti pokrenuta najranije devet meseci pre isteka aktuelnog zvanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a