STRANCI KRIJU KO BOMBAMA IZAZIVA HAOS: Novi talas lažnih dojava, bezbednosne službe bez pomoći iz inostranstva

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

17. 05. 2022. u 21:46

SPECIJALNI rat protiv Srbije, lažnim dojavama o bombama, nastavljen je i danas.

СТРАНЦИ КРИЈУ КО БОМБАМА ИЗАЗИВА ХАОС: Нови талас лажних дојава, безбедносне службе без помоћи из иностранства

Foto: P. Milošević

Spisak objekata koji su navodno minirani je proširen, pa su tu i ruska, beloruska i kineska ambasada, studentski domovi, mostovi, nekoliko muzeja, Aerodrom Beograd, za koji je navedeno da su bombe postavljene u automobile i nekoliko aviona, zatim železničke stanice, poslovnice "Turkiš erlajnsa" i "Er Srbije", nekoliko stadiona, tržni centri, među kojima Rajićeva, Beo, BIG Rakovica, Vojna akademija, Kula Nebojša... Objekti su evakuisani radi kontradiverzionog pregleda. Dojava o bombi stigla je i policijskoj stanici u Kragujevcu.

Kako "Novosti" saznaju, ovaj predmet se sada nalazi u Tužilaštvu za organizovani kriminal, i u toku su predistražne radnje. Službe bezbednosti i danas su radile na utvrđivanju odakle dolaze preteće poruke. Pomoć su zatražili od kolega i provajdera iz inostranstva. Međutim, prema rečima, Dejana Milutinovića, predsednika Strukovnog udruženja sektora bezbednosti, našli su se pred zidom koji su postavili provajderi, minimalizujući saradnju.

- Da bi se razrešio ovaj slučaj, neophodno je doći do IP adresa uređaja sa kojih su poslate sve te lažne dojave - kaže Milutinović za "Novosti". - One su očigledno bile jedinstvene, u sklopu dobro osmišljene i organizovane akcije, a cilj je širenje straha i nemira među građanima, što bi rezultiralo promenom politike Srbije. Iza takvih napada, naravno, ne može da stoji pojedinac, već organizacija, bezbednosna služba ili cela država. Ne znamo ko je u akciji učestvovao, ali jasno je da od nje interes imaju NATO i Ukrajina.

On dodaje da je indikativno da provajderi ne žele da pomognu našim bezbednjacima i istražnim organima, pozivajući se na privatnost podataka na mreži, a da ta ista privatnost ne važi kada su u pitanju neke druge, moćne zemlje. Milutinović kaže i da Srbija mora u ovakvim situacijama da se osloni na pomoć Interpola, a ako je ne dobije, to govori o mnogo čemu.

Foto: Z. Jovanović

Dojava u TC Ada Mol

Svi stručnjaci slažu se da je "bombardovanje" institucija "falš" upozorenjima o postavljenim eksplozivnim napravama klasičan teroristički akt za koji niko još nije preuzeo odgovornost. Da je reč o specijalnom ratu smatra i ministar policije Aleksandar Vulin:

- U tom ratu nisu pošteđene ni školske institucije, ni deca. Naša država ozbiljno prilazi rešavanju problema. MUP vodi računa o bezbednosti svih građana, posebno dece, i učinićemo sve da se nastava odvija nesmetano, i da se završni ispiti i polaganje mature sprovedu u predviđenom roku i školska godina završi na vreme - poručio je Vulin prilikom susreta sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem.

Po Ružiću, cilj je da se kroz psihološki rat izazove panika.

- Ide se na iznurivanje resursa, jer nema toliko kontradiverzionih ekipa. Moramo da se izborimo sa ovim izazovom, deca ne smeju biti meta političkih ciljeva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić konstatovao je da je u pitanju hibridni rat protiv Srbije i novi pritisak na predsednika Vučića, sa ciljem da se unesu nestabilnost i nemir u zemlju i oteraju strani investitori:

Foto: Tanjug

Evakuacija u ZOO vrtu u Beogradu

- Jasno je koji su bili ciljevi. Prvo deca jer smo najosetljiviji na njih i to izaziva najveću paniku, potom mostovi, i na kraju vodovod, od čega zavisi funkcionisanje grada.

Da iza dojava o podmetnutim bombama stoje strane obaveštajne službe, tvrdi i Nikola Antić, iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

- Svaka lažna dojava o bombi je čin terorizma, bez ozbira na to da li iza toga stoji pojedinac, grupa ili u ovom slučaju strane obaveštajne službe - rekao je Antić. - Ne treba izazivati strah i paniku kod ljudi, naše službe vrlo dobro rade svoj posao.

Srbija na meti Anonimusa

NA "Tviteru" se pojavio snimak korisnika koji se predstavlja kao član grupe "Anonimus", koji poručuje Srbiji da je njihova sledeća meta. Poruke o navodnim bombama su danas stigle i na mejlove beogradskih redakcija. U njima je, između ostalog, navedeno:

- Nećemo stati dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji. Možemo ovo da radimo svakog dana...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

Donorstvo je herojstvo