TRESAČ MENJA 60 BERAČA: Moderni voćnjak Stajića iz Krušara

Zorica Gligorijević

15. 05. 2022. u 08:25

NIKOLA Stajić i njegov otac Dragan iz Krušara kod Ćuprije imali su najsavremeniju farmu krmača, farmu od 2.000 koka nosilja, a na 100 hektara bavili su se ratarstvom.

ТРЕСАЧ  МЕЊА 60 БЕРАЧА: Модерни воћњак Стајића из Крушара

Dragan Stajić, Foto Z. Gligorijević

Zemlju su obrađivali sa dva velika traktora i četiri kombajna. Pošto im nije bilo lako da upamte koju su od 100 parcela obradili, u traktorima su nosili spisak i štiklirali obrađene njive. Kako nisu uspevali da nađu stalne radnike, a oni više nisu mogli sami da obave toliki posao, iako su nebrojeno noći provodili na imanju, pre četiri godine preorijentisali su se na voćarstvo i sada su među najvećim voćarima u ćuprijskoj opštini. Na osam hektara uzgajaju višnju, dunju i šljivu stenlej.

- Sve radimo mašinski. Od košenja, friziranja, prskanja, do berbe, koju obavljamo takozvanim tresačem. Planiramo da kupimo i mašinu za rezidbu. Po tome smo originalni u celoj opštini. Tako berbu obavljamo sa samo sedam radnika, koji za dan "otresu" oko hektar do 1,5 hektar. Mašina za branje višanja dnevno menja 60 radnika, a računica je jednostavna. Za ručnu berbu tri hektara višnje trebalo bi oko 13.000 evra, dok je mašinistima za tresačem dnevnica 50 evra - kaže Nikola i dodaje da su višnju prodavali hladnjačarima koji su je izvozili u Rusiju i Poljsku.

Nikola Stajić u dunjaru koji je u odličnom stanju, Foto Z. Gligorijević

Prošlogodišnji rod višnje bio je 6,5 tona, ove godine ga procenjuju na 25 tona, a naredne, u punom rodu, 15 tona po hektaru. Nažalost, otkupna cena još nije poznata, a isplatilo bi se kada bi bila 100 dinara po kilogramu.

- Džak đubriva od 25 kilograma bio je 1.000 dinara, a ove godine 2.800 dinara. Ove godine nas je samo hemija koštala 480.000 dinara za zaštitu, a lane 310.000 dinara. Poskupela je i nafta. Cenu ne diktiramo mi, već trgovina. Ranije je sve proizvode otkupljivala zadruga, što je bio spas za seljaka, koji nikada više neće imati takve privilegije - ocenjuje Dragan, koji je kao poljoprivredni tehničar radio u Zemljoradničkoj zadruzi "Napredak".

Pošto će stenlejku da beru mašinski, Stajići će platiti samo radnike za branje dunja, ali kako su krupne, radnici će moći da beru po dve tone dnevno.

MEĐU NAJBROJNIJIMA U SELU

STAJIĆI, koji su jedno od najbrojnijih domaćinstava u selu, nesumnjivo su i među najvrednijima jer, kako rekoše, svako doprinosi koliko može. Na njivama pomaže i Nikolina majka Dragica, ali i supruga Lidija, pa čak i sin Pavle i ćerka Ana, jer ih od malena uče da privređuju. Baba Mirjana (77) i deda Rade (79) rade u bašti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...