ČUVA VERU I SEĆANJE NA STRADALE ŽANDARME: U Srpskoj Kući nadomak Bujanovačke banje, opstaju jedna svetinja i spomenik pripadnicima MUP i VS

J. STOJKOVIĆ

03. 05. 2022. u 12:19

DO Crkve Svetog Jovana Bogoslova u selu Srpska Kuća, na uzvišenju iznad Bujanovačke banje, vodi samo jedan neugledni putokaz i čini se beskonačno stepenište. A reč je o jednoj od najstarijih bogomolja u ovom kraju, na kojoj, nažalost, i neuobičajeno u našoj veri, stoji katanac da svetinju štiti od vandala, na čijoj se meti tokom istorije našla mnogo puta.

ЧУВА ВЕРУ И СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ ЖАНДАРМЕ: У Српској Кући надомак Бујановачке бање, опстају једна светиња и споменик припадницима МУП и ВС

Foto J. Stojković

Prema podacima Eparhije vranjske, na temeljima stare crkve podignuta je 1903, sa blagoslovom tadašnjeg mitropolita skopskog Firmilijana, a osvećenje je, tri godine kasnije, obavio mitropolit skopski Vikentije. Južno od crkve nalazi se trpeza za osvećenje masla, a jugozapadno od nje, 1987, podignut je zvonik. Selo se nekada zvalo Kraljeva Kuća, ali je 1945. moralo da promeni svoje ime i dobilo je novo - Srpska Kuća.

Priložnički natpisi na ikonama premazani su katranom, što je posledica upada i boravka Bugara na ovim prostorima za vreme Drugog svetskog rata. Na ikonostasu ima 39 ikona, koje je oslikao Teofan I. Budžaroski 1906. i 1907. U časopisu "Vesnik Srpske crkve", 1921, zabeleženo je da su u vreme Prvog svetskog rata, kod ovog sela, bugarski okupacioni vojnici ubili srpske sveštenike Milana Ml. Popovića, protu i paroha sela Kraljeva Kuća, Trajka Dejkovića, paroha bujanovačkog, i Tomu Stoilovića, paroha oslarskog.

Na meti nepoznatih vandala 2013. našlo se seosko groblje u Srpskoj Kući, porušene su dve nadgrobne ploče, polomljena stakla na crkvi Svetog Jovana Bogoslova, a na kapeli ispisane pogrdne poruke.

No i pored svih prepreka, svakog 21. maja, kada SPC obeležava Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, u porti crkve okupi se mnogo vernika. Posle liturgije služi se i pomen poginulim policajcima čiji je spomenik u crkvenom dvorištu.

FOTOGRAFIJE I IMENA 20 POLICAJACA

Foto J. Stojković

U SAVRŠENOM skladu mira svetinje koja se otključava samo po utvrđenom rasporedu i netaknute prirode, od 2016, nalazi se spomen-obeležje pripadnicima MUP Srbije, nastradalim 2001. u borbi sa albanskim teroristima. Reč je o spomeniku, najpre podignutom u mestu Lučane 2012, koji je stalno čuvan od vandala, a porodicama je bilo vrlo teško da ga posećuju. Zato je obeležje na kome su fotografije i imena 20 policajaca poginulih u borbama s pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, preseljeno baš u Srpsku Kuću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...