NATO BOMBE UBILE SU MARIJU (15) I NIKOLU (17): Suze i spomen-ploča za brata i sestru, stradale pre 23 godine u autobusu Niš ekspresa

D. ZEČEVIĆ

01. 05. 2022. u 20:54

- NIKADA nećemo zaboraviti Mariju (15) i Nikolu (17), jer ih i posle 23 godine od pogibije pamtimo po dobru i spominjemo.

НАТО БОМБЕ УБИЛЕ СУ МАРИЈУ (15) И НИКОЛУ (17): Сузе и спомен-плоча за брата и сестру, страдале пре 23 године у аутобусу Ниш експреса

Foto: Privatna arhiva

Osim sa školskom drugaricom Marijom, mi koji smo 1984 godište družili smo se i sa  Nikolom. Zajedno smo igrali folklor, a  ja nikada neću zaboraviti Nikolin osmeh dok smo se družili. Spomen ploča će biti samo još jedan način da se sećamo Marije i Nikole.

Ovo je između ostalog danas, posle postavljanja spomen-ploče u dvorištu Osnovne škole “Kralj Milutin” u znak sećanja na učenike, sestru i brata, Mariju (15) i Nikolu (17) Petrović poginule u Nato bombardovanju kod Podujeva, rekao njihov škoski drug Boban Petrović.

Tog 1. maja 1999. godine u bombardovanju  autobusa “Niš ekspres” u Lužanu, pored 41 putnika nastradali su i Marija, Nikola Petrović (17) i njihova baka Smiljana. Oni su poginuli vraćajući se kući od rođaka u Prokuplju, a godišnjica pogibije brata i sestre i njihove bake obeležena je uoči postavljanja spomen ploče na groblju u Gračanici gde su sahranjeni.

- Zahvalio bih se  školskim drugarima moje nastradale dece, što su se setili da posle 23 godine postave ovo obeležje. Jer, ovde će generacije dece nastaviti da idu u školu, prolaziće pored spomen-ploče i sećaće se moje dece. Tako oni nikada neće biti zaboravljeni, a ja nikada ne mogu da zaboravim ono što su nam tokom bombardovanja učinili - rekao je otac nastradale dece Dragiša Petrović.

Inače, postavljanje spomen-ploče uz saglasnost odbora škole inicirali su Marijini i Nikolini školski drugovi koji su prikupili i novac.

Spomen ploča i ulica

Spomen ploču Mariji i Nikoli otkrili su njihovi roditelji Dragiša i Zorica, koji su na dan pogibije svoje dece i Dragišine majke posle 23 godine prvi put posetili i mesto njihove pogibije, zahvaljujući Anđelki Ćup novinarki iz Gračanice.

- Zahvaljujući Anđelki Ćup prvi put smo zapalili sveće - uz suze je govorila Zorica koja kao i njen suprug već 23 godine ne znaju za radost.

Dane provode gledajući slike nastradale dece po čijim imenima se zovu dve ulice u Gračanici. Porodična kuća Petrovića se nalazi u Marijinoj, dok je Nikolina ulica odmah pored nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar