U ŠIREM IZBORU KRIGER, ŠNAJDER, ALBAHARI, RUBEN...Međunarodna nagrada „Aleksandar Tišma“ biće dodeljena 24.juna u Novom Sadu

J.S.

25. 04. 2022. u 17:52

FONDACIJA „Aleksandar Tišma" iz Novog Sada 24. juna 2022. dodeliće drugi put Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma" piscu koga izabere međunarodni ižiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar – saopštili su danas predsednik FAT Andrej Tišma i Bora Babić, upravnica te fondacije.

У ШИРЕМ ИЗБОРУ КРИГЕР, ШНАЈДЕР, АЛБАХАРИ, РУБЕН...Међународна награда „Александар Тишма“ биће додељена 24.јуна у Новом Саду

Foto: FATT

Nagradu će laureatu uručiti predsednica žirija Ilma Rakuza u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Žiri će i ove godine imati težak zadatak jer se u širem izboru nominovanih svetskih pisaca nalaze zvučna imena kao što su: Mihael Kriger, Slobodan Šnajder, Sesil Vajsbrot, David Albahari, Mirča Kartaresku,Danijel Kelman, Miljenko Jergović, Emanuel Ruben,Sofi Oksanen i drugi.

Međunarodana nagrada „Aleksandar Tišma" dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine ali se može dodeliti piscu i za celokupni književni opus.

Zahvaljujući međunarodnom ugledu velikog srpskog pisca Aleksandra Tišme i relevatnosti međunarodnog žirija na konkurs su pristigle nominacije za pisce i njihova dela iz celog sveta.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome.

                                                                                                                                                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas