DEČAK IZ ŠANGAJA NA HRISTOVOM PUTU: Teško detinjstvo opredelilo Mileta Jovanovića iz Žablja da pomaže ljudima u nevolji

Zoran RAJIĆ

25. 04. 2022. u 11:00

I OVOG Uskrsa, kao i prethodnih deset godina, koliko vodi Humanitarnu organizaciju "Put, istina, život", Mile Jovanović iz Žablja je sa svojim prijateljima obezbedio poklone za siromašnu decu i njihove porodice. Kad vidi dete koje pati, Mile se seti gladnog i uplašenog dečaka iz naselja Šangaj u Novom Sadu, i tada bi, kaže, pokrenuo ceo svet da izbriše tugu iz dečjih očiju. On je taj dečak iz Šangaja, koji je rastao bez roditelja, uz baku Ružu, željan svega.

ДЕЧАК ИЗ ШАНГАЈА НА ХРИСТОВОМ ПУТУ: Тешко детињство определило Милета Јовановића из Жабља да помаже људима у невољи

Privatna arhiva

- Posle mog rođenja otac je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a ona koja mi je podarila život nije bila spremna da bude samohrana majka, pa sam tako ostao da živim sa bakom po ocu. U Šangaju i danas, kad se spomene moje ime, nemaju pojma ko sam, ali znaju kad se kaže "babino unuče", jer su me svi tako zvali - priča Mile.

Baka je zarađivala za najosnovnije potrebe radeći kao spremačica po stanovima, a sve što je njeno unuče poželelo da ima, nije mogla da kupi.

- Ceo dan sam sedeo i gledao kako ona briše prozore kod gospođa, koje su mi davale patike i majice od svojih sinova. Jedino što je baka imala bila je ljubav, i to mi je pružala - priseća se Mile.

Sigurnost uz baku prestala je kad je ona 1995. godine umrla od kancera. Mileta, koji je tada imao 13 godine, odveli su kod nekih rođaka u Žablju, za koje dotad nije znao ni da postoje.

- Tada sam prvi put video majku. Bile su dve mogućnosti - ili da me daju u dom, ili da me preuzme jedini živi staratelj, a to je bila majka. Otišao sam da živim sa njom i očuhom i njihovo dvoje dece, i tamo preživeo golgotu - vraćaju se Miletu slike iz "roditeljskog" doma.

- Bežao sam u šupu da me niko ne bi dirao, i tamo sam se molio Bogu, što sam radio i kad sam živeo sa bakom, koja je bila velika vernica. Čitao sam Novi zavet, nebrojeno puta Jevanđelje po Jovanu, odakle je čuvena rečenica Isusa Hrista: "Ja sam put, istina i život", po kojoj sam nazvao humanitarnu organizaciju - opisuje Mile.

On kaže da je svoj život zasnovao na Svetom pismu i sve oprostio majci i očuhu, s kojima je sada u odličnim odnosima.

- Da to nisam učinio ne bih imao sreću, mir i ovu životnu energiju. Zahvalan sam Bogu što mi je zacelio rane i što sam iz patnje naučen da volim ljude - naglašava Mile.

I pre nego što je s prijateljima iz zemlje i inostranstva osnovao humanitarnu organizaciju, Mile je, uz podršku supruge Milanke, pomagao ljudima u nevolji, posebno stanovnicima romskih naselja Bangladeš i Veliki rit u Novom Sadu. Rukovodeći organizacijom, "zaradio" je nadimak Žabaljska Tamara (po TV voditeljki "u akciji"), jer je obezbedio kuće za tri samohrane majke i petočlanu porodicu koja je stanovala u kontejneru u ataru, a on i supruga, sa decom od 13 i 14 godina, žive kao podstanari.

- Nadamo se da ćemo nekad imati svoju kuću, ali sad je preče da je dobiju oni koji nemaju nikakvih uslova za život. Kad smo se uzeli, supruga i ja nismo imali ni kašiku ni viljušku, nego samo jedan krevet, sto i stolicu. Bili smo hrabri, ali mnogi ljudi ne mogu sami da se iščupaju iz nevolja, i zato smo tu da pomognemo - poručuje Mile.

OSTAVITI TRAG

MILE ističe da je najveći motiv njegovog delovanja težnja da ostavi trag u životu.

- Ohrabrujem ljude da se zapitaju šta je smisao njihovog života i po čemu će ostati upamćeni. Ja sam odlučio da moj trag budu dobra dela koja će doprineti da svet bude bolji - kaže Mile.

UZOR PAROH BRANKO

VELIKI uticaj na Miletov život imao je tadašnji paroh u Šangaju, otac Branko Ćurčin, kasnije poznat kao duhovnik štićenika terapijske zajednice za lečenje bolesti zavisnosti "Zemlja živih".

- Otac Branko je obilazio baku i mene i donosio nam pakete pomoći. Životna želja mi je bila da, kao i on, budem sveštenik. Nije mi se to ostvarilo, ali je moja životna misija, zahvaljujući njemu, ostala u hrišćanskom duhu - naglašava Mile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)