PENZIONERI DOBILI NAJVEĆE POVEĆANJE PENZIJA U POSLEDNJIH 40 GODINA: Nemačka vlada rast najavila još 2021. godine

Novosti online

20. 04. 2022. u 15:27

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca dala je zeleno svetlo za povećanje penzija zbog rastuće inflacije, ali i činjenice da 2021. godine nekim nemačkim penzionerima nisu povećane naknade zbog uticaja pandemije na ekonomiju.

ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИЛИ НАЈВЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА У ПОСЛЕДЊИХ 40 ГОДИНА: Немачка влада раст најавила још 2021. године

Foto P. Milošević

Penzije u onim saveznim pokrajinama Nemačke u kojima 2021.godine nije bilo povećanja, od 1. avgusta biće više za 5,35 odsto i ovo je najveći rast od 1983. godine. U saveznim pokrajinama na istoku države je zabeležen blagi rast čekova od 0,72 odsto i ovde će penzije sad porasti za 6,12 odsto.

- Zakonska naknada funkcioniše vrlo dobro uprkos izazovima sa kojima se trenutno suočavamo. Ovo su najveća povećanja penzija u poslednjih 30 godina - kaže Hubertus Hejl, nemački ministar rada.

Rast cena u Nemačkoj je veliki, a stopa inflacije veoma visoka. Već u februaru 2022. godine inflacija je iznosila 5,1 odsto. U tom momentu nije još postojao ekonomski uticaj ruske invazije na Ukrajinu. Kako će se ovaj uticaj ispoljiti još je neizvesno, ali u martu je inflacija bila najviša od ujedinjenja - 7,3 odsto na godišnjem nivou.

Zbog svega ovoga, vesti o povećanju penzija ostale su gotovo neprimetne. Neki smatraju da ga penzioneri neće ni osetiti.

- Ovogodišnje relativno dobro povećanje potpuno je pojedeno rastom cena - rekla je Ana Pjel, članica uprave Nemačke konfederacije sindikata (DGB).

Nemačka vlada će ponovo uvesti i "faktor sustizanja" u penzioni sistem. Njegova svrha jeste da bude tampon zona za zaustavljanje preteranog povećanja penzija nakon razdoblja negativnog rasta plata. Ovaj faktor bi tako omogućio da iduće povećanje penzija bude manje. Meru je još 2018. najavila koaliciona vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel, ali je tada stavljena na čekanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!