STIGLA I DOZVOLA: Neonatalni skrining na SMA počinje sutra u porodilištu Narodni front

Novosti onlajn

11. 04. 2022. u 16:36

NEONATALNI skrining na spinalnu mišićnu atrofiju počinje sutra u porodilištu Narodni front.

СТИГЛА И ДОЗВОЛА: Неонатални скрининг на СМА почиње сутра у породилишту Народни фронт

Foto Tanjug

Reč je o početku jednogodišnjeg projekta, koji će obuhvatiti jedno od dva najveća porodilišta u zemlji.

- Upravo je stigla dozvola Etičkog komiteta i od sutra zvanično počinje Studija izvodljivosti neonatalnong skrininga za SMA - rekao nam je rukovodilac projekta, genetičar Miloš Brkušanin.

Kako nam je objasnio, uzorci će se analizirati na Biloškom fakultetu u Beogradu dan nakon uzorkovanja.

Prema rečima Olivere Jovović, predsednice udruženja SMA Srbija, koje je jedno od pokretača kampanje za uvođenje skrininga na ovu naslednu bolest koju nazivaju genetskim ubicom broj jedan do prve godine života, biće skriningovana deca svih majki koje daju saglasnost za testiranje.

Dugoročno razmatranje jeste da se skrining na spinalnu mišićnu atrofiju proširi na teritoriju cele zemlje, te da se skrininguju novorođenčad u svakom porodilištu.

Smisao uvođenja testiranja na rođenju ogleda se u tome što bi obolela deca, kojih u proseku bude šest godišnje, bila otkrivena pre ispoljavanja prvih simptoma, što je ujedno jedini period kada je moguće reagovati preventivno i sprečiti razvoj bolesti.

O bolesti je domaća javnost saznala kada su počela prikupljanja za lečenje obolele dece u inostranstvu - od Sofije Markuljević, koja je prva primila gensku terapiju zolgensma, do poslednjeotkrivenog slučaja - dečaka Vukana Stoiljkovića, za čije se lečenje novac i dalje prikuplja.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna