SREDNJOVEKOVNI MANASTIR OTKRIVEN UZ NOVI AUTO-PUT: Arheolozi i mašine na trasi Kuzmin - Sremska Rača (FOTO)

S. KOSTIĆ

10. 04. 2022. u 17:20

NA trasi gde se izvode radovi za novi auto-put Kuzmin - Sremska Rača, u blizini reke Bosut, pronađeni su temelji za koje se pretpostavlja da pripadaju srednjovekovnom manastiru Svete Anastasije i 190 grobova koji su dobro očuvani.

СРЕДЊОВЕКОВНИ МАНАСТИР ОТКРИВЕН  УЗ НОВИ АУТО-ПУТ: Археолози и машине на траси Кузмин - Сремска Рача (ФОТО)

Ovaj lokalitet otkriven je pre desetak godina, Foto S. M.

Kako za "Novosti" kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, u toku je obrada pronađenih materijala nakon koje će se tačno znati kome su pripadali zidovi utvrđenja i iz kog su tačno perioda.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina, ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto--puta, izvođači radova su upoznati da je u blizini nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo.

Foto S. M.

- To su temelji koji pripadaju srednjovekovnoj građevini, mi sada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to manastir Svete Anastasije. O ovoj crkvi nema pisanih dokumenata, jedino što smo došli do podatka da se ona spominje u 13. veku u mađarskim izvorima. Navodi se da se taj manastir nalazio u blizini sela Grk, a to je današnje Višnjićevo i poklapa se sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina - priča Šulaja, dodajući da će se mnogo više saznati za nekoliko meseci, kada se završi kompletna obrada pronađenih materijala, među kojima su i metalni novčići.

Nakon razaranja manastira od Turaka ostalo je veoma malo pisanih tragova, što stvara "rupu" iz tog perioda.

- Baš zato ne možemo da preciziramo iz kojeg je perioda, jer možda nas istraživanja odvedu i u nekom drugom pravcu - ukazuje Šulaja koji ne krije da su posao hteli da im pokvare "divlji arheolozi" koji su noću pokušavali da upadnu na lokalitet kako bi se dokopali arheoloških predmeta.

Foto S. M.

KONVERZATORSKI RADOVI

IZGRADNjA auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radnje. Nova trasa auto-puta prelaziće iznad dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

NEĆU UMRETI DOK LUKA NE DOĐE Dončićev deda sa KiM želi samo jedno - otkrio više i o poreklu porodice (VIDEO)