ROSU HAPSI SRBE ZBOG MLEKA: Pripadnici Kosovske policije i carine priveli 11 ljudi u Štrpcu i Severnoj Mitrovici

Dragana Zečević

10. 04. 2022. u 08:00

U AKCIJAMA koje su pre dva dana sproveli u nekoliko trgovinskih radnji u Štrpcu i jednom veleprodajnom objektu u tzv. Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici, pripadnici kosovske policije i carine uhapsili su 11 ljudi, osam u Štrpcu i tri u Severnoj Mitovici.

РОСУ ХАПСИ СРБЕ ЗБОГ МЛЕКА: Припадници Косовске полиције и царине привели 11 људи у Штрпцу и Северној Митровици

Policija asistira carinicima, Foto TV Herc

Uhapšenima je, prema saznanjima "Novosti", određen pritvor od 48 sati a tom prilikom, kako je saopštila kosovska policija, zaplenjena su tri vozila za koje se sumnja da su služila za prevoz, odnosno "zabranjen promet i šverc".

U saopštenju kosovske policije navodi se da je prilikom kontrole na četiri lokacije i u oduzetim vozilima pronađena znatna količina komercijalne robe, odnosno namirnica bez odgovarajuće dokumentacije, koja je u konsultaciji sa tužiocem, zaplenjena. Ova akcija, međutim, izazvala je revolt meštana Štrpca koji smatraju da je ovo nastavak napada na žitelje ove većinski srpske sredine na krajnjem jugu Kosmeta.

- Poslednje brojne akcije upada kosovske specijalne policije ROSU samo su nastavak pritisaka na našu sredinu jer upadima njihovih specijalaca kosovske vlasti žele da zaplaše i obeshrabre žitelje u nameri da ostanu ovde - komentarišu sagovornici "Novosti" iz Štrpca koji ne žele da ih spominjemo.

Ipak, revoltirano dodaju da je u više od polovine radnji u albanskim sredinama roba bez odgovarajuće carinske deklaracije, ali da oni nisu na udaru ni policije niti carine.

- Ovde su uhapsili ljude koji uzimaju jogurt i kiselo mleko u Mitrovici, pri čemu po jednom litru imaju zaradu od 10 do 15 dinara kao i za druge osnovne životne namirnice i tako pokušavaju da prehrane svoje porodice - ističu revoltirani žitelji Štrpca.

Upozoravaju da je ova većinski srpska sredina sa oko 10.000 Srba i 2.000 Albanaca, poslednjih meseci na udaru albanskih vlasti i kosovske policije dok daleko veći šverceri u albanskim sredinama godinama i decenijama nisu čak ni na meti provere.

Srpska radnja u Štrpcu, Foto Kancelarija za KiM

LISICE I ZA VELETRGOVCE

NEZVANIČNO, među troje uhapšenih u tzv. Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici su vlasnici trgovinskih radnji uglavnom Albanci. Lisice su stavljene i na ruke vlasnika i radnika veleprodajnog objekta u kojem su nabavljali robu vlasnici radnji iz Štrpca.

PETAR PETKOVIĆ DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM

PROTERUJU PRITISCIMA

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodi da premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti šalje naoružane specijalce u Štrpce sa ciljem da zastraši i svakodnevnim pritiscima pokuša da protera preostale Srbe iz ove najjužnije srpske sredine i prekine njihove veze sa ostalim srpskim sredinama.

Međutim, kako kaže, Štrpčani ne nasedaju na provokcije i odlučni su da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo