NOVA OPASNA PROVOKACIJA PRIŠTINE: Kosovska policija postavlja novu bazu kod prelaza Brnjak

Dragana Zečević

27. 02. 2022. u 07:30

KOSOVSKA policija započela je juče ujutru jednostranu akciju postavljanja betonskih zidova nadomak administrativnog prelaza Brnjak na severu Kosmeta.

НОВА ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНЕ: Косовска полиција поставља нову базу код прелаза Брњак

Foto N. Kočović

Desetak kamiona natovarenih betonskim blokovima, kontejnerima i drugom opremom u pratnji buldožera i druge teške mehanizcije pristiglo je juče ujutru na lokaciju koja se nalazi nedaleko od samog prelaza Brnjak.

- Pozivajući se na potrebu poboljšanja uslova za rad službenika granične policije u Brnjaku, policija Kosova je poslala logističku opremu i kontejnere, koji će služiti službenicima granične policije za obavljanje policijskih poslova - navedeno je u saopštenju Kosovske policije, čije će jedinice posle raščišćavanja terena postavljati betonske zidove.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da su pripadnici kosovske policije u subotu ujutru u pet sati izveli jednostranu i protivpravnu akciju na severu Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a sa ciljem provokacije i destabilizacije prilika na terenu. Iz Kancelarije za KiM istuču da je policija na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukla tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta.

- Ovim je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i Kfora koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od administrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo Kfora a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i da je to dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, kao i da nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u tom zelenom pojasu.

Istovremeno, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju opominju da je pomenuti princip narušen i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja.

Kancelarija za KiM podseća Prištinu da ne izaziva i provocira Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožava mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer, kako navode, u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

KOSOVSKI MEDIJI PRIZNALI

KOSOVSKA policija počela je rano jutros da postavlja bazu u blizini administrativnog prelaza Brnjak, preneli su mediji u Prištini. Navodi se da su kontejneri transportovani iz Kosovske Mitrovice do Brnjaka u pratnji Kosovske policije i da će na toj lokaciji biti postavljeni i betonski zidovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUP SRBIJE O NEDELJI NASTRADALIH U SAOBRAĆAJU:  Saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti dece i  mlađih od 24 godine