OPASNA LAŽ SARAJEVA O MEMORANDUMU: Oštar odgovor SANU na pismo ministarke u BiH Bisere Turković svetskim zvaničnicima

Lj. BEGENIŠIĆ

06. 04. 2022. u 21:09

IZVRŠNI odbor Srpske akademije nauka i umetnosti odbacio je navode o postojanju "Memoranduma 2", koje je iznela ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković u pismu upućenom svetskim zvaničnicima, povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva.

ОПАСНА ЛАЖ САРАЈЕВА О МЕМОРАНДУМУ: Оштар одговор САНУ на писмо министарке у БиХ Бисере Турковић светским званичницима

Foto P. Milošević

- Po drugi put u nekoliko meseci susrećemo se sa grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve veze u delovanju SANU. "Memorandum 2" ne postoji, radi se o laži bez zadrške, svesnoj i isplaniranoj. Bolesno je citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja, a nivo zla u tekstu ministarke Turković navodi na stid koji će verovatno osetiti svaka normalna osoba - ističu srpski akademici.

A ministarka Bisera Turković, koja je i zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH, u pismu koje je uputila svetskim zvaničnicama, piše da neki od političkih predstavnika u Republici Srpskoj ("entitetu RS"), godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija BiH, nazivajući ih "nefunkcionalnim", "nemogućim", a BiH "propalom državom".

- Ova kampanja je direktna posledica "Memoranduma 2" SANU iz 2011. godine - ističe se u pismu. - Vrlo je značajno da političari u RS jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom. Koristiti sve mehanizme da se oba doma Parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine.

Bisera Turković, Foto Glassrpske

Na njene optužbe protiv SANU, u ovoj instituciji odgovaraju:

- Prosta je istina da memorandumi SANU 2, 3 i tako unedogled - ne postoje. U ovom slučaju koriste se jeftini trikovi, poput onog da hiljadu puta izgovorena laž postaje istina i da je želja da se citiranjem apsolutno iskonstruisanih tekstova stvori utisak dokumentarnosti.

U Akademiji podsećaju da je i dojučerašnji predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić prošle godine spomenuo sedam navodnih instrukcija Memoranduma, a Turkovićeva sada jednu.

- Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak - navode u SANU. - Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol sionskih mudraca - ne smemo ni da nagađamo. Stavovi i delovanje Akademije u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da prelazi.

Bisera Turković je pismo uputila, između ostalih, generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, liderima Evropske unije, ministrima spoljnih poslova država članica Saveta bezbednosti, EU i država članica Saveta za implementaciju mira.

TRAŽE REAKCIJU DRŽAVE

IZVRŠNI odbor SANU postavlja pitanje Predsedništvu BiH - kako je moguće da Bisera Turković u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, koja bi trebalo da predstavlja celu BiH, pred svetom, potpisuje i šalje ovakve "besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, a da to čini bez ikakve reakcije najviših državnih organa".

MLINARIĆ: PROTERATI AMBASADORA

POSLANIK opozicionog Domovinskog pokreta u hrvatskom Saboru Stipe Mlinarić zatražio je od premijera Andreja Plenkovića i vlade da proteraju ambasadora Srbije u Hrvatskoj, kako što su, kako kaže, učinile neke zemlje. Potpredsednika vlade i ministra Tomu Medveda je nazvao demagogom i optužio da odbija da, kako kaže, "javno pritisne Srbiju zbog nestalih i ratne odštete".

Smatra da od Srbije treba tražiti odštetu od za više od, kako tvrdi, 15.000 logoraša u Srbiji i Hrvatskoj i za porušene gradove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!