ZLOČIN PROTIV SEĆANJA I MAŠTE: Na Kosančićevom vencu u Beogradu obeležen Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije

D. Bt.

06. 04. 2022. u 19:17

KO poseti Kosančićev venac ne može da veruje da rupa već 80 godina zjapi na mestu jedne od najvećih tragedija srpske kulture. I svi se pitaju kako je moguća takva nebriga prema sopstvenom nasleđu, prema sopstvenom bolu? Ubeđen sam da je u jednom trenutku kolektivna koprena spala sa očiju Srbije i da smo rekli: Ovo je nedopustivo. Ministarstvo kulture je Narodnoj biblioteci Srbije odobrilo sredstva za javni konkurs za arhitektonsko rešenje obnove zgrade Biblioteke.

ЗЛОЧИН ПРОТИВ СЕЋАЊА И МАШТЕ: На Косанчићевом венцу у Београду обележен Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије

Foto Z. Jovanović

Ovo je istakao Vladimir Pištalo, upravnik NBS, na današnjem obeležavanju Dana sećanja na stradanje Biblioteke koja je u nacističkom bombardovanju Beograda izgorela do temelja.

Školjka zgrade bi bila onakva kakva je bila pre 6. aprila 1941, objasnio je Pištalo. Unutra bi bio Memorijalni centar sa zidom sećanja koji bi pričao priču o jednom od najvećih kulturocida u Drugom svetskom ratu. U podrumu bi se u staklu videli rimski temelji Beograda. Ispred zgrade bi gorela večna vatra, i tu bi se leti održavale književne večeri. Deo prostora bi bio simbolično posvećen restauraciji starih, uglavnom crkvenih, knjiga. Tu bi se izlagalo i retko viđeno blago iz pedesetak legata, koliko ih Beograd ima.

Foto Z. Jovanović

- Ovde se desio zločin protiv sećanja i zločin protiv mašte. Ali zločin protiv mašte ne sme biti zločin protiv nade. Ne možemo vratiti knjige, ali se nećemo odreći sećanja. Zato gradimo Memorijalni centar koji bi, kao Janus, bio okrenut i prošlosti i budućnosti. Na spratu bi bila sala sa pogledom preko krovova na Ušće. U toj sali, jedna zemlja bi svakog meseca predstavljala svoju kulturu. Ovaj Centar bi postao jedno od prepoznatljivih lica Beograda, baš kao Muzej Nikole Tesle, ovde bi Beograd pričao svoju priču, priču o plamenu i uskrsnuću - rekao je Pištalo.

Ističući da je "ovo nacističko zlodelo jedan od najvećih zločina u istoriji nad kulturom jednog naroda", Branislav Maričić, šef kabineta ministarke kulture je rekao:

- Cilj neprijateljskog razaranja nije bilo samo puko uništenje bogatog knjižnog fonda nacionalne biblioteke i kolektivnog sećanja srpskog naroda, već i stvaranje ustanove koja će služiti nacističkoj propagandnoj mašineriji. Koliku su pustoš napravile neprijateljske bombe, slikovito govori podatak da je 6. aprila 1941. godine na ovom mestu uništeno preko pola miliona knjiga, publikacija i ostalog kulturnog blaga. Zgrada i kulturna baština u njoj tinjale su, nedeljama, u Beogradu nad kojim se nadvijala crna senka okupacije.

Foto Z. Jovanović

Napominjući da bi svaka vrsta zaborava ovog i drugih nacističkih nedela značila "tiho umiranje kolektivne svesti i gubitak značajnog dela nacionalnog i kulturnog identiteta", Maričić je naglasio:

Foto Z. Jovanović

- Svakog 6. aprila iznova osećamo tragediju razaranja nacionalne biblioteke, ali smo u isto vreme i ponosni na to što je naša kulturna baština nastavila da zauzima prepoznatljivo mesto u evropskim i svetskim okvirima, kao i na to što smo uspeli da sačuvamo punu svest o suštinskom značaju pisane reči. Zato smo i danas ovde, zato ćemo biti i svih narednih godina. Čuvajući uspomenu na stradanja poput ovog, između ostalog gradimo bolji i lepši svet od onog koji se bezuspešno trudio da spali knjige i uništi kulturu.

KRALjEVO: SEĆANjE NA NEVINE ŽRTVE

Foto G. Šljivić

POLAGANjEM venaca i cveća na humke rodoljuba na Groblju streljanih oktobra 1941, u Kraljevu je obeležen 6. april, Dan civilnih invalida rata. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, vojske i policije, kao i delegacije Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova "Jovo Kursula" i drugih boračkih udruženja. (G. Ć.)

DRŽAVNU CEREMONIJU PREDVODILA MINISTARKA DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

BEOGRAD NIKADA NIJE DOŽIVEO TAKVO RAZARANjE

POLAGANjEM venaca na Novom groblju u znak sećanja na stradale u bombardovanju Beograda 1941. godine, u sredu je obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata, a na obeleževanju tog datuma, prvi put od početka sukoba u Ukrajini, na istom mestu su se našli ambasadori zapadnih zemalja i diplomatski predstavnik Moskve.

Foto Tanjug

Državnu ceremoniju u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju predvodila je ministarka Darija Kisić Tepavčević, dok je u ime Grada Beograda venac položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Poštu su odali i predstavnici ambasada, boračkih i udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Stradalima se poklonio i ambasador SAD Kristofer Hil, kojem je ovo bilo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je predao akreditive predsedniku Srbije, kao i ambasadori Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, Nemačke Tomas Šib i Velike Britanije Šan Maklaud.

- Ovo je bio političko-teroristički akt, kako je to rekao nemački feldmaršal Fon Klajst na suđenju posle rata, jer se vojska Kraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda. Potpuno je srušeno 627 i oštećena 1.601 zgrada, a delimično skoro 7.000 škola, bolnica, crkava, kuća, Glavna pošta i mostovi - rekao je Vesić.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na spomenik pilotima, braniocima Beograda. Njih 11 iz 6. lovačkog puka, koji su u potpuno nepravednoj borbi uspeli da obore između 42 i 50 nemačkih aviona i time odbranili obraz Beograda. (J. Ž. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima