PENZIJA DO 30.978 DINARA ULAZNICA ZA BESPLATNU BANJU: PIO fond raspisao konkurs za oporavak najstarijih u lečilištima o njegovom trošku

J. Ž. S.

07. 04. 2022. u 10:38

SVI penzioneri čija mesečna primanja ne prelaze visinu prosečnog čeka, odnosno 30.978 dinara, do 21. aprila mogu da se prijave za besplatan oporavak u srpskim banjama. U zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima moći će da borave 10 dana, a pravo da konkurišu imaju svi korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija sa prebivalištem u Srbiji, ali i devizni penzioneri pod uslovom da iznos preračunat u dinarima ne prelazi pomenuti prosek.

ПЕНЗИЈА ДО 30.978 ДИНАРА УЛАЗНИЦА ЗА БЕСПЛАТНУ БАЊУ: ПИО фонд расписао конкурс за опоравак најстаријих у лечилиштима о његовом трошку

Foto Shutterstock

Prilikom prijave trebalo bi priložiti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, kao i dokaz da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, ali i da nije koristio rehabilitaciju u 2020. i 2021. godini. Jedan od papira koji je neophodan je i ovlašćenje penzionera fondu PIO da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju. Zainteresovani mogu da predaju i raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj imaju prebivalište, ali i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Finansijskim planom Republičkog fonda PIO za 2022. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 649.476.000 dinara.

- Od tog iznosa za finansiranje troškova rehabilitacije u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima ove godine biće izdvojeno 552.054.600 dinara, odnosno 85 odsto od ukupnih sredstava opredeljenih prema pravilniku o društvenom standardu - rekao je Relja Ognjenović, zamenik direktor Fonda. - Preostalih 15 procenata, odnosno 97.421.400 dinara, namenjeno je za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih u društvo, kao i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama, koja se dodeljuje u paketima sa životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, odnosno u proizvodima za koje se sami korisnici izjasne da su im neophodni.

Prošle godine za društveni standard bilo je izdvojeno oko 557 miliona, dok je sada taj iznos viši za oko 92 miliona dinara. Prema pravilniku, Fond svake godine u ove svrhe izdvaja 0,1 odsto od svojih prihoda.

- Stalno povećanje iznosa sredstava koje opredeljujemo za tu namenu je još jedan očigledan pokazatelj rasta naših izvornih prihoda - naglasio je Ognjenović.

- Pozitivan trend naplate doprinosa nastavljen je i od početka 2022. i realno je očekivati da će se oni ostvariti na nivou višem od planiranog.

Ukupni prihodi i primanja Fonda za ovu godinu predviđeni su u iznosu 789,97 milijardi dinara. Očekivani prihodi od doprinosa su 662,4 milijarde dinara, i učestvuju u finansiranju Fonda sa 83,9 odsto. Što se tiče dotacija i transfera iz budžeta Republike Srbije, na ime nedostajućih sredstava planirano je 125,48 milijardi dinara, što predstavlja učešće u ukupnim prihodima od 15,9 odsto.

LANE SE OPORAVLjALO 15.435 SENIORA

Za troškove rehabilitacije penzionera u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima prošle godine je izdvojeno 473,63 miliona dinara i u banje je na oporavak o trošku Fonda otišlo 15.435 penzionera. S obzirom na opredeljena sredstva i prosečne cene, očekuje se da će ove godine veći broj najstarijih moći da ode na besplatan banjski oporavak.

PRIGOVOR NA RANG-LISTU

RANG-LISTE najstarijih koji su dobili besplatnu banju biće objavljene 21. dana od zatvaranja konkursa, a po objavljivanju nezadovoljni mogu da podnesu prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana. Ona je dužna da u narednih pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang-listu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo