DOK PEVAM, NE BOJIM SE: Prvi samostalni koncert čudesne Pavline Radovanović (12) iz Orahovca u prepunom "Ruskom domu" u Beogradu

Milena Marković

28. 03. 2022. u 10:10

U HOLU "Ruskog doma" neopisiva gužva. U dvorani, sva mesta popunjena. I parter, i galerija. Zbija se publika i uz bočne zidove.

ДОК ПЕВАМ, НЕ БОЈИМ СЕ: Први самостални концерт чудесне Павлине Радовановић (12) из Ораховца у препуном Руском дому у Београду

Foto Ruski dom

U prvom redu partera predstavnici naše Crkve. Srpski akademici. Heroji sa Košara. Zvanice iz Republike Srpske.

Trenutak tišine. Reflektori snopovima svetlosti otkrivaju pozornicu. U krugu svetlosti, devojčica. Devojčica!

Blista na njoj prizrenska nošnja. Narodna. Srpska. Svetlucaju niti u tkanju platna, našega, prizrenskoga. I, kruna. I pletenice. Kecelja i skuti. Sve ono što je tamo - naše ostalo.

Ona stoji. Mirna, kao da joj je ovo milioniti nastup. Pružene ručice devojčice, publici. Samo prstići vire iz belih, širokih rukava.

Prolomio se aplauz. A, otuda, osmeh deteta. Lice, kao sunce kad grane posle teške noći.

I, osmeh, kao da smo svi, ovde pozvani, a njoj odavno poznati.

Nekoliko udara u bubanj. A, u sekundi prolom. Prolom dečjeg glasa, onakvog glasa, koji samo Bog može da podari. Samo Bog:

"Hriste Bože, raspeti, sveti,

srpska vojska na Kosovo leti".

Glas dečji nadjačava bubanj. Glas deteta ljulja dvoranu. Tesna je za ovu sliku i ovakvu emociju.

Tako je počeo prvi samostalni koncert dvanaestogodišnje Pavline Radovanović iz Orahovca u dvorani "Ruskog doma" u Beogradu, uoči minulog vikenda.

Ovako je dete iz srpskog geta u Metohiji svojim zlatnim glasom dva sata, puna, punila srca i nadu u - beznađu.

Dok pevaš, ne bojiš se. Dok igraš, nije hladno - kazaće nam, posle koncerta.

Nizala je pesme stare Srbije. A, iza su zvonila zvona Dečana. Patrijaršije. Videle su se žice oko Ljeviške. Probuđen je udar zvona drevnih svetinja Velike Hoče. Oglasila su se i sa Crkve Svetog Đorđa u Prizrenu. I Svetih Arhanđela i snažno udarala sa hrama orahovačkog Uspenja Bogorodice.

Uz ovaj hram, ova malena, krhka curica, rođena je posle progona i pogroma nad srpskim narodom sa Kosmeta. Prve reči je prozborila, nije srećom upamtila zlo. Ali je, ko zna ko, u njeno odrastanje upisao - da pamti. Da čuva sveto od Srba - neoteto. Tako se, u ovoj poruci, mogu sažeti svi koji su zaslužni za ovaj koncert: profesori Miša Đurković, Miloš Ković i sveštenik Darko Đogo. Brojna udruženja, kao što su "Srbi za Srbe".

Naše neoteto je, poručili su, u ručicama ovog deteta. Naše je u simbolici njene pesme.

Grmela je, ona, malena, pesmom Matije Bećkovića "Kosovo polje". Grmela je glasom deteta vaseljene: "Kud da čergam sa Visokim Dečanima, gde da pridignem Pećaršiju, ne daju mi da uđem u kuću, kažu mi da sam je prodao. Zemlju koju sam od neba kupio, neko im je obećao. Ko im je obećao, taj ih je slagao. Što im ne obeća ono što je njegovo? Zato jurišaju na mene, udruženi, kivni, što sam ih poznao".

Foto I. Marinković

Zvonila je devojčica, a ima tek dvanaest godina. Pred publikom u prepunoj dvorani "Ruskog doma" proteklog petka. Zvonila je Pavlina Radovanović, da ne poverujete. Matija je bio u prvom redu. I akademik Časlav Ocić. I, episkop hvostanski Justin, vikarni episkop patrijarha Porfirija. Bato Carević, gradonačelnik Herceg Novog. I, heroji sa Košara.

Dvorana prepuna. Emocije tesne, kad je zapevala "Vilu sa Košara", publika je ustala. I, sa Pavlinom zapevala. Prolamala se dvorana od pesme. Na kraju, devojčica je pozvala sve svoje drugare iz dvorane. Zapevala su deca "Sa Kosova zora sviće".

Potekle su suze. Niko ih nije krio.

SAMA PISALA ZAHVALNICE

PAVLINA je sama pisala zahvalnice na papiru boje krvi. Pavlina je svakom ko je stigao na ovaj čudesni koncert, rukom ispisala: "Hvala vam što prisustvujete ovom koncertu". Njen prvi samostalni nastup u Beogradu bio je humanitarni, kako bi se oslikala crkva u čijoj je porti stasavala. Koncert je pratila izložba fotografija profesorke Olivere Radić o životu Srba u orahovačkom getu. A, većinu pesama sa kojima nastupa ova zlatna devojčica komponovao je profesor Kujundžić, koji deli sudbinu orahovačkih Srba, rešenih da ostanu na svojim ognjištima.

U "Ruskom domu" tražilo se mesto više, Foto Ruski dom

DAROVALA IKONE ZA VOLjENE

NA kraju koncerta, a to je bio još jedan udar na srca publike, darovala je ikone - za voljene. U ime patrijarha Porfirija, prvom kome je namenila dar, ikonu je primio episkop vikarni Justin. Dugo je trajao zagrljaj. Episkop je devojčici poljubio ruku.

A, kada je dar uručila predstavnicima iz Banjaluke, u kojoj je gostovala povodom proslave srpske Nove godine, zaplakala je. Predstavnici KUD "Vaso Pelagić" pozvali su je da ponovo bude njihov gost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)