POSLE 80 GODINA: Obnovljen rad Ruskog naučnog instituta u Beogradu, osnovan 1928. a zatvoren 1941.

Tanjug

16. 02. 2022. u 21:38

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu večeras je predstavljen Ruski naučni institut koji je obnovio svoj rad nakon 80 godina od zatvaranja.

ПОСЛЕ 80 ГОДИНА: Обновљен рад Руског научног института у Београду,  основан 1928. а затворен 1941.

Foto: Printskrin Youtube

Da nakon osam decenija obnovi rad Instituta koji su u proleće 1941. godine zatvorili nemački osvajači, odlučila je grupa naučnika pod rukovodstvom profesora Univerziteta u Beogradu, filologa Irine Antanasijević i istoričara Alekseja Timofejeva.

Predstavljajući rad Instituta, Timofejev je naglasio da je tokom najvećeg dela postojanja ova institucija, osnovana 1928. godine, radila upravo u prostorijama Ruskog doma.

- Tema našeg proučavanja jesu veze dva naroda u svim oblastima, nevezano od toga koje su političke garniture bile na vlasti u kom periodu, jer smatramo da su odnosi između ljudi najvažniji, rekao je on.

Na skupu je Irini Antanasijević uručena Puškinova medalja.

Ukaz o tom odlikovanju potpisao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a medalju je uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Počasno odlikovanje „Za prijateljstvo i saradnju" ruske Federalne agencije Rosotrudničestvo uručeno je profesoru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i rukovodiocu Centra za ruske studije na ovom Fakultetu koji je i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Siniši Atlagiću.

Odlikovanje mu je uručio rukovodilac Federalne agencije Rosotrudničestvo Jevgenij Primakov.

Predstavljanju Ruskog naučnog instituta prisustvovali su, između ostalih, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Obnavljanje rada Ruskog naučnog instituta, čije su aktivnosti usmerene na proučavanje ruskog nasleđa u Srbiji, popularizaciju zajedničke istorije dvaju zemalja i pružanje podrške naučnicima u proučavanju istorije, jezika i kulture Srbije i Rusije podržala je kompanija "Gasprom njeft".

BONUS VIDEO: 

JEDINA ŠKOLA U EVROPI: Na času programiraju dronove i robote



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024