MATEJA TRAŽIMO BEZ PRESTANKA, NEMA ODUSTAJANJA: Rečna policija o Splićaninu, više od dva meseca nakon njegovog nestanka

Novosti online

18. 03. 2022. u 09:34

POTRAGA za Matejem Perišem (27) iz Splita ne jenjava ni nakon više od dva meseca.

МАТЕЈА ТРАЖИМО БЕЗ ПРЕСТАНКА, НЕМА ОДУСТАЈАЊА: Речна полиција о Сплићанину, више од два месеца након његовог нестанка

Foto: Arhiva Novosti/MUP Hrvatske

Pripadnici Rečne policije MUP svakodnevno pretražuju priobalje Save i Dunava, ali i korito, i kako kažu, "nema odustajanja, jer potraga za nestalim licem traje sve dok se ono ne nađe".

Mateja traže do Smedereva

- Otkad smo dobili prijavu da je Matej nestao i da se sumnja da je ušao u reku, mi smo na terenu i koordiniramo na Savi i Dunavu. Uspostavili smo kontakte sa alasima, malim nautičarima, pecarošima, kao i sa ostalim građanima. Više organizacionih jedinica MUP-a učestvuje u potrazi, a što se tiče rečne policije, mi svakodnevno patroliramo i pretražujemo teren sve do granice sa Smederevom - kaže Miloš Kostić, komandir policijske ispostave za bezbednost na rekama Beograd, Jedinice za bezbednost na rekama MUP Srbije.

Kostić ističe da je potraga za Splićaninom podignuta na najviši mogući nivo, te da su čak i analizirali sve slične slučajeve u poslednjih pet godina.

- Pravili smo analizu gde bi sve mogao biti čovek ukoliko se nađe u reci. Ako se poklapa mesto ulaska u vodu, pa gde bi ga potom struja vode odnela. Takođe, gledali smo i godišnje doba u kome su ljudi ulazili u vodu i u kom delu bismo ih tada nalazili. Nakon te opsežne analize, pored svakodnevne pretrage sonarima i dronovima nad rekom i probaljem, pretraživali smo i te delove reke - kaže on, i naglašava da je, pored redovne kontrole na reci, jedan od njihovih zadataka i dalje potraga za Splićaninom.

- Nakon saznanja da je uhvaćen poslednji signal Matejevog telefona kod Velikog ratnog ostrva, taj teren je pretraživan dva dana bez prestanka. Imali smo pretragu terena i s psima - objašnjava Kostić:

Loše vreme otežava potragu za Matejem

- Potragu nam svakako otežavaju i vremenski uslovi, jer je reka brza, imamo svašta u vodi, a ponajviše balvana, smeća i mulja. Takođe, mnogo je teže raditi pretragu na reci nego na kopnu, a u zimskim uslovima nije nimalo bezbedno spuštanje ronioca u vodu.

Objašnjava i da je veoma teško odrediti kada bi čovek koji je upao u reku mogao isplivati.

- Svaka prognoza za ovako nešto je nerealna, jer sve ide od slučaja do slučaja. Pa tako imamo da neko telo utopljenika nađemo za tri dana, a neka tek za tri meseca, a nekad zna da prođe i godinu dana. Mesto na kom će telo isplivati isto nema pravila, jer nekoga nađemo na kilometar od mesta gde je upao, a možemo da ga pronađemo i na granici - kaže on, ističući da je svaka plovidba opasna:

Noćna patrola

- Pogotovo kada je u pitanju noćna patrola. Tada se apsolutno ništa ne vidi i kretanje našeg broda, kao i ostalih plovila na reci pratimo pomoću radara. Naša smena traje po 12 sati, a ekipa na spasilačkom čamcu veoma nam je uspešna. Kada dobijemo dojavu da je neko lice skočilo ili upalo u vodu, naša ekipa u čamcu odmah ide tamo i u 95 odsto slučajeva spasemo osobu - završava Kostić.

Podsetimo, Matej Periš nestao je uoči dočeka Nove godine, kada je bio u klubu "Gotik" u Beton hali. Tada je trčeći izašao sam iz kluba, pa kroz Karađorđevu i Travničku ulicu došao do Sava promenade, gde se, sudeći po video-snimcima sa nadzornih kamera, približio Savi. Poslednji signal njegovog mobilnog telefona lociran je kod Velikog ratnog ostrva.

Nenad se vratio u Split

Srce i misli su mi u Beogradu

Otac Mateja Periša Nenad Periš odmah je došao u Beograd, a pre nekoliko dana, posle dva i po meseca, vratio se u rodni Split. - Ja sam još u Beogradu, srcem, i dušom, i razmišljanjem. Međutim, život je takav da moram funkcionisati, imam svoju porodicu, i moram sve te činjenice da stavim u realne okvire i nastavim dalje. Apsolutno sam sa Matejem, koji je tu pored mene, u mojim mislima, u mom srcu, u našem srcu, u srcu moje porodice i ništa se nije promenilo. Sve ono što sam tražio prvog dana kad sam došao u Beograd, to i danas očekujem na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara - rekao je Periš za K1.

(Kurir)

BONUS VIDEO - NESANICA ZA UKRAJINSKU VOJSKU: Čuveni "Smerč" u akciji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio