SPREMNI SU TESTOVI ZA PROBU MALE MATURE: Poznato i kako će izgledati zadaci za završni ispit u junu

Novosti online

28. 02. 2022. u 11:47

DO male mature ostala su još četiri meseca, a šansu da provere svoje znanje osmaci će imati 25. i 26. marta, kada je zakazana proba završnog ispita. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su probni testovi već spremni, zapakovani i čuvaju se u sefu Zavoda.

СПРЕМНИ СУ ТЕСТОВИ ЗА ПРОБУ МАЛЕ МАТУРЕ: Познато и како ће изгледати задаци за завршни испит у јуну

PRIJEMNI Veliko interesovanje za FTN

Prema važećim procedurama testovi se štampaju na kraju prethodne školske godine i čuvaju do termina probnog ispita. On se organizuje kao verna simulacija procesa završnog ispita, da se učenici i nastavnici pripreme za procedure koje im predstoje u junu - vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora.

Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

U Zavodu kažu da su pripremljeni zadaci i za završni ispit u junu, da se trenutno obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta.

Epidemija virusa korona već tri školske godine remeti regularnu nastavu u školama. Đake, ali i njihove roditelje, najviše brine kakvi će biti zadaci i da li će prosvetne vlasti imati u vidu tu okolnost pri izradi testova. Prošle godine testovi na završnom ispitu maksimalno su bili prilagođeni tim okolnostima. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović za Euronews Srbija kaže da će isto biti i ove godine.

- Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021, rekao je Ranđelović.

Prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Testove za malu maturu već dve godine priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tako će biti i ove godine. Od 2020. godine uvedeno je da deo testova pregleda softver i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok na pitanja otvorenog tipa, na koje učenik mora da odgovori pregledaju nastavnici.

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

- Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda, čiji softver naš obrazovni sistem koristi, i skening centri Ministarstva prosvete, u školama širom Srbije. Skening centara će ove godine, a u cilju decentralizacije i ubrzanja procesa, biti čak 15. Ova izmena trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije, naveo je Ranđelović.

(Euronews)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA IZUZETNO LEPOJ PEŠČANOJ PLAŽI: Nedavno potpuno renoviran hotel iz poznatog svetskog lanca Hilton