GUTLJAJ RAKIJE ULAZNICA ZA OBILAZAK SRBIJE: Željko Petrović, koji strance dočekuje u narodnoj nošnji, za "Novosti", o neobičnom "pozivu"

A. Z. KLISURIĆ

27. 02. 2022. u 11:30

POMAŽE Bog, prve su reči koje pojedini turisti čuju na aerodromu ili autobuskoj stanici u Beogradu, a potom ugledaju Željka Petrovića, koji ih već nekoliko godina domaćinski dočekuje u narodnoj nošnji i sa čokanjčićima napunjenim rakijom. Nakon što im šljivovica ožari grlo, "kupili" su ulaznicu za obilazak Srbije.

ГУТЉАЈ РАКИЈЕ УЛАЗНИЦА ЗА ОБИЛАЗАК СРБИЈЕ: Жељко Петровић, који странце дочекује у народној ношњи, за Новости, о необичном позиву

Željko Petrović o ponudi "Iznajmi Srbina", Foto Privatna arhiva

Željko već deceniju radi kao turistički vodič, a u nameri da svoju ponudu unapredi došao je na ideju da sa posetiocima naše zemlje znamenitosti obilazi u opancima, pantalonama od čoje, pojasom, vunenim čarapama i košulji sa vezom. Ova tura među strancima je poznata pod nazivom "Iznajmi Srbina".

Nakon neobičnog dočeka, zajedno sa Srbinom kog su unajmili, kreće upoznavanje sa našom kulturom i nasleđem, tradicionalnom kuhinjom, ali i pojedinim rečima iz srpskog jezika.

- Rakija je obavezna, uvek je imam u torbi i pretežno su je svi turisti koje sam vodio i probali - započinje svoju priču, za "Novosti", Željko Petrović.

- Često ih vodim u restorane u kojima ima roštilja i kuvanih jela. Na meniju je obavezan i ajvar, kajmak, domaći hleb, meso ispod sača. Srećom, za svakog ponešto može da se nađe, pa tako one koji ne jedu meso odvedem na pijacu gde mogu da pazare sveže voće i povrće.

Foto Z. Jovanović

Najviše turista ga nalazi po preporuci. Kada mu se jave sa željom da on bude njihov domaćin, dogovaraju se o tome šta hoće da obiđu i koliko za sve to imaju vremena. Željko zna najlepša i intrigantna mesta u gotovo celoj našoj zemlji, pa mu nije teško da osmisli kvalitetan odmor uz konsultacije sa svojim budućim gostima.

- Volim da znam koliko imaju godina, šta bi otprilike voleli da posete, da li više vole gradove ili prirodu, vožnju ili šetnju. Sve ove informacije dobro mi dođu da po završetku odmora iz naše zemlje odu nasmejani. Turisti iz zapadnih zemalja najviše vole da slušaju o istoriji i obiđu neke znamenite građevine. Posetioci iz Turske, Kine, Indije i sa Bliskog istoka preferiraju posete pećinama, vidikovcima i da vide kakva je priroda u našoj zemlji - priča nam Željko.

Foto Privatna arhiva

Kada posećuju Srbiju, kako objašnjava ovaj neobični vodič, turisti ne očekuju mnogo, jer nisu ni dovoljno informisani koliko je ponuda bogata. Da li će se u svoje domove vratiti sa lepim uspomenama zavisi od svih nas sa kojima se susretnu na svom putovanju, zaključuje Željko Petrović.

Svoje uspehe, kaže naš sagovornik, računa u osmesima i zadovoljstvu koje zapazi na licima gostiju kojima je domaćinski pokazao Srbiju uzduž i popreko.

Foto Privatna arhiva

DOBAR DAN I DOVIĐENjA

OSIM obilaska i bogate ponude, vreme koje provede sa turistima Željko iskoristi da ih nauči i pokoju srpsku reč. Na ovom spisku su se našle "rakija", "živeli", "čokanjčić" i "kafana".

- Naučim ih i sve naše pozdrave, da se zahvale, da ukoliko su sami u kafiću ili kafani naruče sok ili kafu. Ali, često im objasnim i podučim ih kako da nekome kažu da im se nešto dopada ili ne dopada - priča nam Željko Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost