ULTRAZVUK BEBE IZVEZE U "SLIKU": Kikinđanka Branislava Jankov posao pravnika u Tužilaštvu zamenila izradom goblena sa nesvakidašnjim motivom

R. Šegrt

19. 02. 2022. u 12:43

KIKINĐANKA Branislava Jankov (31) ostvarila je svoj tinejdžerski san i diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

УЛТРАЗВУК БЕБЕ ИЗВЕЗЕ У СЛИКУ: Кикинђанка Бранислава Јанков посао правника у Тужилаштву заменила израдом гоблена са несвакидашњим мотивом

Foto Privatna arhiva

Ubrzo je počela da radi stručnu praksu u Tužilaštvu u svom gradu. Deset meseci bila je u svetu paragrafa, zakona, propisa, uredbi i pravila, suočila se sa krivičnim delima. Ipak, radni dan po ustaljenom šablonu i pravilima nije joj odgovarao. Želela je slobodu, posao bez šefa, fiksnog radnog vremena i plate.

Od kancelarijskih "zakona" udaljila se kada je saznala da će postati majka. Njen dečak "presudio" je da mama pravnica postane vezilja. Više od godinu i po Branislava veze "slike" na osnovu ultrazvučnog snimka bebe dok je još u maminom stomaku. Prvu je izvezla od ultrazvuka svog sina. I tako je krenuo neobičan posao. Koliko je ideja dobra pokazuje to što vez sada putuje širom sveta, od Švedske, Austrije, Nemačke, do Hrvatske, Švajcarske, Italije, Bliskog istoka i Amerike.

- Kada sam osetila Aleksine pokrete u stomaku i videla njegove prve slike sa ultrazvuka, sve oko mene je postalo čarobno i lepo. Ti momenti bili su mi izuzetno važni. Poželela sam da ih sačuvam i zauvek "zamrznem". Tako me je trudnoća iz jednog životnog stanja, odvela u sasvim drugo, kreativnije - priča Branislava.

Foto Privatna arhiva

Kaže i da sada radi sa mnogo više osećanja, tananih niti ljubavi i mašte, nego ikada dok je bila pravnica. O njenom radu u početku se pričalo "od usta do usta". Njeni bližnji na poklon su dobijali vezeni ultrazvuk, pa su ga rado pokazivali drugima. Kada se pojavila na društvenim mrežama priča se brzo i široko "izvezla".

- Motiv za moje vezene slike može da bude bilo koji 2D ultrazvuk bebe, ne mora prvi. Na prvom snimku bebica je kao mrvica, pa se roditelji odlučuju da, ipak, vezem onaj iz odmakle trudnoće, kada se lepo vide obrisi bebe. Osim sreće roditelja kad im se vez ultrazvuka nađe u rukama, uglavnom mi stižu reči da je rad mnogo lepši uživo nego na fotografijama i da su iznenađeni detaljnim prikazom i verodostojnošću slike ultrazvuka - kaže naša sagovornica, koja veze i konture porodičnih motiva i ličnih fotografija, a svoj posao, veli, gradi na porodičnim vrednostima, jer je porodica stub društva i koren svakog deteta.

Foto Privatna arhiva

Uvek ima podršku supruga Dragana. U međuvremenu je Aleksa dobio sestru Emiliju, a poruke koje Branislava veze iz dubine duše i sredine srca, sada su još lepše. Njene slike u obliku đerđefa (okrugli drveni ram za vez) imaju posebnu vrednost, jer ih od roditelja mogu naslediti deca. Osim igle i emocija, koristi britanski konac. Zasada veze crno-belo, ali je ono što prenosi uvek "obojeno" najlepšim tonovima.

- Zasada su moji radovi okrenuti minimalizmu i inovativnom prikazu ručnog rada. Konac u boji koristim samo za poruke, ako je to želja kupca. Nisam mašina koja samo veze, već majka koja u svoj rad utka ljubav koju svaka majka oseti. Sa "kupcem" stvaram prijatan, čak i prijateljski odnos. Jedva čekam da se pandemija smiri pa da otputujemo bar do Crne Gore ili Hrvatske, da upoznam divne žene za koje sam vezla - kaže Branislava.

Foto Privatna arhiva

SEĆANjE NA VEŠTE RUKE BAKE SRBINKE

ČEKAJUĆI Aleksu, Branislava se setila toplih, mekih i spretnih ruku bake Srbinke. Baba po majci bila je vešta vezilja i od nje je naučila osnove boda koncem i iglom po platnu, i tehniku veza. Bilo je to dok je još bila devojčica. Kao tinejdžerku to je, međutim, nije zanimalo. Maštala je kako će biti pravnica i sa aktovkom u ruci odlaziti u sud da se bori za pravdu po sili zakona. Sila sudbine njoj je, ipak, odredila drugačiji put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)