HEKLA IGRAČKE ZA MALIŠANE: Kreativna Daliborka Stanimirović rukotvorine prodaje i u inostranstvu

Zorica Gligorijević

16. 05. 2021. u 13:30

MAČAK sa pantalonama i kapom, vaskršnji zeka sa torbicom, srca, bundeve i razne druge igračke krase galeriju Udruženja "Kreativne Despotovčanke".

ХЕКЛА ИГРАЧКЕ ЗА МАЛИШАНЕ: Креативна Далиборка Станимировић рукотворине продаје и у иностранству

Foto Z. Gligorijević

Izrađuje ih Daliborka Stanimirović, po zanimanju eletrotehničar energetike, koja je Vaskrsa prošle godine ostala bez posla. Razmišljajući čime će da se bavi, a kako je još kao devojčica umela da plete i hekla, rešila je da se oproba u kineskom načinu heklanja, popularnoj amigurumi tehnici. Posle samo godinu dana ona je jedna od samo dve žene iz Pomoravskog okruga koja se time bavi i već ima porudžbine iz zemlje i inostranstva.

- Imala sam jaku volju, čak sam savladala i kineski i španski da bih mogla da razumem uputstva i savete za amigurumi tehniku. Deca se veoma vezuju za te igračke, možda zbog toga što liče na nekadašnje krpene igračke, a možda zato što su od prirodnih materijala, pa deca osete toplinu - veli Daliborka, koja svoje neobične igračke izlaže i u galeriji Udruženja "Kreativne Despotovčanke", čiji je član.

Foto Z. Gligorijević

Razlika između običnog heklanja i ove kineske tehnike je što se radi takozvani mrtav bod, pa su figurice tvrđe, a hekla se iglama veličine od 3,5 do 5,5. Cena igračaka zavisi od toga da li su "obučene", da li imaju kapu, koliko materijala je utrošila, koliko ima boja i slojeva.

- U početku sam jednu igračku radila po dve nedelje. Nisam znala ni kako se konac kombinuje, pa su mi se igračke deformisale. Trebalo mi je dosta vremena da pronađem gde se prodaje najbolji konac, ali i oči i plastične njuške, koje naručujem iz inostranstva. To je bilo veoma teško u vreme vanrednog stanja, pa sam naručivala preko interneta. Sada mi je za izradu igračke dovoljno dva-tri dana. Najteže je oblikovati glavu, nogu, rep i da dimenzije budu skladne - kaže ova kreativna Despotovčanka, koja je za ovih godinu dana izradila tridesetak heklanih igračaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati