MOGUĆI JAKI UDARI VETRA, U DELOVIMA SRBIJE I SNEG: Vremenska prognoza meteorologa Marka Čubrila (FOTO)

Novosti online

17. 02. 2022. u 16:33

VREMENSKA prognoza meteorologa Marka Čubrila najavljuje nam vetrovito vreme za danas, uz mogućnost vrlo jakih udara vetra u većem delu Vojvodine.

МОГУЋИ ЈАКИ УДАРИ ВЕТРА, У ДЕЛОВИМА СРБИЈЕ И СНЕГ: Временска прогноза метеоролога Марка Чубрила (ФОТО)

Foto: P. Milošević/M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

Kako je naveo u svojoj Fejsbuk objavi, smirivanje se očekuje u drugom delu noći.

- Danas tokom dana, a uveče posebno na severu i severoistoku regiona, pre svega na severu Hrvatske i većem delu Vojvodine, mogući vrlo jaki udari severozapadnog vetra. Smirivanje u drugom delu noći. Materijalnu štetu poput one nad zapadnom Evropom zasada ne treba očekivati - napisao je.

Oluja Ilenija prethodno je pogodila Nemačku, posebno severne i istočne delove te zemlje. Hiljade korisnika ostalo je bez struje, železnički saobraćaj obustavljen je u nekoliko saveznih država, a prijavljeno je i da su poplavljeni brojni objekti.

Meteorolozi najavljuju da je ovo samo prvi udar, te da u narednim danima jaka oluja može da zahvati sve delove Nemačke.

U brojnim gradovima palo drveće blokiralo je saobraćajnice, a nadležni su stalno na terenu, kako bi rešili situaciju. Prijavljena je i šteta na brojnim objektima. Doneta je odluka i o zatvaranju pojedinih mostova, jer su udari vetra išli i do 115 km/č.

Nemačka meteorološka služba objavila je u tvitu da je u ponoć registrovala brzinu vetra od 152 km/č na najvišem vrhu planinskog lanca Harc u severnoj Nemačkoj.

Najnovija vremenska prognoza za sledeću nedelju

Kako je najavio, narednih dana veoma promenljivo vreme, u ponedeljak premeštanje jačeg hladnog frona uz padavine i prolazno olujni vetar.

- Posle 23. februara umereno zahlađenje uz temperature uglavnom u granicama proseka, sneg pretežno preko 700 metara nadmorske visine, ali je povremeno moguć i ispod 500. Posle 25. 2. povratak jutarnjih mrazeva - napisao je na svom Fejbuk profilu.

U toku noći ka petku moguća je nešto češća pojava kiše nad severom Srbije, zatim nad ostalim delom ove države.

- U petak ponovo pretežno sunčano i relativno toplo uz dnevni maksimum iznad i znatno iznad proseka uglavnom od +7 do +16, a ponegde i oko +18 stepeni Celzijusa, posebno na severoistoku BiH i jugozapadu Srbije gde će se najviše osetiti uticaj fenskog jugozapadnog vetra - dodao je Čubrilo.

- U subotu sledi promena vremena koji donosi hladan front ciklona nad zapadnom Evropom. Sneg moguć u noći ka nedelji na severozapdu Vojvodine u Srbiji. Nad ostalim predelima kiša i susnežica u nižim predelima, a sneg preko 800 mnv - napisao je.

U nedelju sredinom dana na severozapadu regiona prestanak padavina uz moguće delimično razvedravanje, ističe Čubrilo.

Kako dodaje, naredno novo pogoršanje vremena stiže već u ponedeljak.

- Ovog puta će reč biti o dosta jakom hladnom frontu. Doneće naoblačenje sa kišom, ponegde može biti i uslova za grmljavinske pljuskove. U zoni fronta vetar će biti jak i olujan, ponegde i orkanski severozapadni, sa udarima i oko 26m/s. Uz zahlađenje na planinama preko 700 mnv treba očekivati prolazan ali vrlo jak sneg.

BONUS VIDEO: Posetili smo Vražiji kamen kod Trgovišta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)