DOBRE VESTI IZ SZO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

Tanjug

16. 02. 2022. u 12:51

BROJ novih slučajeva korona virusa u svetu opao je za 19 odsto u protekloj nedelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СЗО: Опада број новозаражених на глобалном нивоу

Foto: Arhiva

U redovnom nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, preneo je AP.

Zapadni Pacifik je bio jedini region koji je prijavio porast broja novoinficiranih od oko 19 odsto u protekloj nedelji, a jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći potvrđeni pad broja novoobolelih u svetu.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko 33 odsto u zapadnom Pacifiku, a najveći broj novih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Rusiji.

U Rusiji i u drugim zemljama istočne Evrope broj novozaraženih se tokom poslednjih nedelje udvostručio pod uticajem širenja talasa izuzetno zarazne omikron varijante korona virusa.

SZO je saopštila da broj zaraženih drugim varijantama korona virusa, alfa, beta i delta sojevima, nastavlja da opada na globalnom nivou jer ih potiskuje omikron varijanta.

Među više od 400.000 uzoraka korona virusa unetih prošle nedelje u najveću svetsku bazu podataka o virusima, više od 98 odsto čini omikron soj.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu