"ČURUŽANKU" I "SPASOJA" HOĆE I STRANCI: Srpski timovi preko takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju već 17 godina ideje sprovode u dela

Ana Vojinović

13. 02. 2022. u 13:00

IDEJU sprovesti u delo nije lako, a od proizvoda napraviti posao, čini se, još je teže. Kako bi mladim ljudima koji su tek zakoračili u nepoznato, ali i timovima u formiranim kompanijama pomogli da od svojih inovacija naprave pravi biznis, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pre 17 godina pokrenuli su takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.

ЧУРУЖАНКУ И СПАСОЈА ХОЋЕ И СТРАНЦИ: Српски тимови преко такмичења за најбољу технолошку иновацију већ 17 година идеје спроводе у дела

"Spasoje" pomaže poljoprivrednicima u održavanju voćnjaka / Foto Privatna arhiva

Tokom gotovo dve decenije nadmetanja i 9.665 inovatora, privrednika, istraživača, studenata i srednjoškolaca, osnovano je više od 100 kompanija, od kojih su mnoge sa uspehom plasirale proizvode ne samo u našoj zemlji, već i na inostrano tržište.

Takmičenje je lane okupilo 217 timova iz Srbije i Republike Srpske, dok se u finalu krajem godine tradicionalno borilo šest najboljih. Prvo mesto osvojili su "Farmeri iz Čuruga" čiji je inovativan pristup u proizvodnji delikatesnog sira u spoju sa porodičnom tradicijom dugom 102 godine odneo pobedu, dok je pažnju žirija privukao i tim "Farbot" iz Novog Sada, koji su lane zauzeli treću poziciju u finalu.

- Naša inovacija je "Mala čuružanka" koja predstavlja automatizaciju i standardizaciju tradicionalne proizvodnje rolovanog sira - objašnjava u razgovoru za "Novosti" Jelena Vranešević, doktor veterinarske medicine i jedna od šestoro članova pobedničkog tima. - Uvođenjem automatizacije u proces proizvodnje očuvali smo kvalitet i sva ona prepoznatljiva svojstva tradicionalnog delikatesa od prvoklasnog mleka, povećali dnevni kapacitet proizvodnje sa 20 na 200 kilograma, produžili rok trajanja sa 14 na 60 dana, čime smo otvorili vrata za strana tržišta.

"Mala čuružanka"

"Farmeri" su prošle godine prvi put učestvovali na takmičenju, koje je za njih predstavljalo izazov da njihovu mašinu predstave drugima i čuju ocene stručnjaka. Za naš list kažu da su stekli nova znanja na obukama u okviru takmičenja, nove kontakte, ali i veću prepoznatljivost na tržištu.

Tim "Farmbot" iz Novog Sada takmičio se sa robotom "soter rover", od milja zvanim "spasoje" (soter na starogrčkom znači spasilac). Reč je o vozilu na daljinsko upravljanje i GPS navigacijom koje se koristi u održavanju vinograda, voćnjaka i ostalih zelenih površina.

- Vozilo se kreće uz pomoć četiri elektromotora, dugačko je oko 1,5 metara sa alatom, širok 75 santimetara i težak oko 130 kilograma - opisuje svoj proizvod Nikola Lukičić, vođa tima i direktor firme "Farmbot doo". - Iako kompaktan, ima vučnu silu jednog voćarskog traktora sa oko 30 konjskih snaga na točkovima. Koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snega od motokultivatora, a u stanju je i da vuče prikolice sa 800 kilograma tereta. Ono što je inovativno kod našeg proizvoda je što smo imali pragmatičan pristup u konstruisanju svakog elementa kako bi ga učinili pouzdanim i lakim za održavanje.

Misija tima iz Novog Sada od početka je bila, prema Lukičićevim rečima, da olakšaju rad seljaka na teškim terenima i da ljudima omoguće da uz pomoć nove tehnologije ostanu i vrate se zemlji:

- Učestvovanje na takmičenju pomoglo nam je da oblikujemo ideje vezane za našu inovaciju u jednu tržišno prihvatljivu formu i steknemo znanja kako ideja ne bi ostala samo ideja.

Od 2005. do 2021. titulu najboljih inovatora najviše su osvajali timovi iz oblasti prehrambene tehnologije i poljoprivrede - čak sedam. Zatim, iza njih sledi tehnologija (4), medicina (2) i po jedan pobednik iz informaciono-komunikaciionih tehnologija, građevinarstva, mehatronike i energetike.

"Spasoje" pomaže poljoprivrednicima u održavanju voćnjaka / Foto Privatna arhiva

- Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju realizuje se na celoj teritoriji Srbije od 2005. - kaže, za "Novosti", Vladimir Nikić iz organizacionog tima takmičenja. - Otvoreno je za sve tipove inovacija, pa smo tako imali i one koje spadaju u društvene nauke. Prisutnost različitih oblasti varira od godine do godine, ali su tradiconalno najzastupljenije poljoprivreda, energetika, informacione tehnologije, medicina i mašinstvo. Poslednjih godina primetan je trend multidisciplinarnih inovacija, koje pokazuju fokusiranost inovatora da reše konkretan problem i tržištu ponude primenjivo rešenje.

Nadmetanje domaćih inovatora ove godine postaje punoletno, a povodom jubileja, može da se pohvali podatkom da iza sebe ima zavidne rezultate. Više od 100 kompanija je osnovano otkad su prvi timovi krenuli da se okupljaju i takmiče za novčanu nagradu, priznanje, podršku...

- Jedan od primera je kompanija "Tajfun", koja je sa inovacijom "Alati za brzi razvoj i ispitivanje uređaja energetske elektronike" pobedila 2009. - naglašava Nikić. - Nakon takmičenja, osnovali su kompaniju koja danas ima više od 50 zaposlenih i posluje na tržištima visokorazvijenih zemalja. Takođe, i kompanija "Oblo", koja se bavi razvojem naprednih rešenja za kućnu automatizaciju, pokrenuta je posle završetka takmičenja, a danas je u njoj zaposleno više od 100 ljudi.

Organizatori izdvajaju i tim "Zanus", finaliste iz 2020, sa "Inovativnom produkcijskom robotikom", koji su po završetku nadmetanja uspeli da završe svoj proizvod i započnu izvoz u SAD, Švajcarsku, Kinu i Japan.

- Na ovogodišnjem takmičenju akcenat će biti stavljen na važnost promocije, naročito onlajn, pa će tako biti organizovan veliki broj obuka u vezi sa osmišljavanjem marketing strategije, izrade veb-sajta - najavljuje Nikić. - Od ove godine uvodimo novu kategoriju - inovativno selo čiji će cilj biti da se promovišu originalne ideje.

PRVI PUT I PREKO "ZUMA"

EPIDEMIJA virusa korona uticala je na drugačiju organizaciju takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, ali je odlučeno da nadmetanja ipak bude.

- Razlika se, osim u onlajn treninzima, ogledala u pionirskom poduhvatu realizacije finala preko "Zuma", gde je voditeljka javnog servisa preko jednog TV ekrana komunicirala sa takmičarima, a preko drugog sa žirijem. Veoma smo ponosni što smo uspeli da i u praktično nemogućim uslovima ispoštujemo takmičare i obezbedimo im promociju - kaže Nikić.

FINALE U DECEMBRU

KONKURS za ovogodišnje takmičenje je u toku. Rok za prijavljivanje srednjoškolskih i studentskih timova je 15. mart, a onih u kategoriji "Realizovane inovacije" i "Inovativno selo" 5. maj. Na takmičenje mogu da se prijave svi timovi koje čine najmanje tri člana koja imaju da ponude novo ili unapređeno tehničko rešenje za koje postoji prototip ili je već na tržištu. Finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju održaće se u decembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april