OBNOVA DEVINE KUĆE RUGANJE ŽRTVAMA: Oštre reakcije na obnovu kuće ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata u južnom delu Kosovske Mitrovice

D. MATOVIĆ - D. ZEČEVIĆ

08. 02. 2022. u 09:11

REKONSTRUKCIJA kuće ozloglašenog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, poznatog po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, već i napore koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga. To izaziva uznemirenost pripadnika srpskog i jevrejskog naroda i celokupne javnosti ovog regiona.

ОБНОВА ДЕВИНЕ КУЋЕ РУГАЊЕ ЖРТВАМА: Оштре реакције на обнову куће ратног злочинца из Другог светског рата у јужном делу Косовске Митровице

Foto Fejsbuk UNDP

Ovo je napisala Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, predstavnicima EU i UNDP i od njih zatražila da se projekat rekonstrukcije kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice obustavi. Podsetimo, EU i UNDP, zajedno sa prištinskim ministarstvom kulture, omladine i sporta započeli su rekonstrukciju kuće Džafera Deve u Mitrovici. Ovaj projekat, kako su objasnili, ima cilj da "doprinese stabilnosti i miru". Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, a u njoj će biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

- Navodni interes za arhitektonski značaj ovog objekta, kao i ideja da on bude korišćen kao kulturni centar u cilju povezivanja lokalnih zajednica i promociju tolerancije, multikulturalizma i povezanosti lokalnih zajednica, deluje u najmanju ruku cinično - napisala je Gojkovićeva komesarki EU Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akimu Štajneru. - Realizacijom projekta jača osećaj nesigurnosti u srpskoj zajednici čija su ljudska i građanska prava konstantno ugrožena na ovom prostoru i koja je gotovo svakodnevno suočena sa etnički motivisanim incidentima i nasiljem nad ljudima i kulturnim dobrima.

I predstavnici Srba sa KiM zatražili su da se obustave radovi na obnovi kuće ozloglašenog naciste.

- Od međunarodnih organizacija i institucija očekujemo da se povuku iz ovog projekta ali i da upute izvinjenje žrtvama - saopštio je u ponedeljak Milan Radojević, gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, ističući da ćutanje vlade u Prištini pokazuje kakav je njihov odnos prema fašizmu, nacizmu i ratnim zločinima. - Pozivamo UNDP i EU da otkažu ovaj projekat i vrate se poštovanju izvornih vrednosti zbog kojih su UN osnovane.

Istoričar dr Momčilo Pavlović smatra da je pitanje rekonstrukcije kuće Džafera Deve više provokacija nego podrška toleranciji, multetničnosti i suživotu i ostalim frazama koje u realnosti na KiM prazno zvuče.

- Preko lika i dela Džafera Deve teško se mogu naći niti koje spajaju stanovnike na KiM, i to ne samo Srbe, Jevreje sa Albancima, nego i samih, istina malobrojnih Albanaca koji su se borili protiv okupatora - kaže Pavlović za "Novosti". - I neverovatno je da činovnici iz pomenutih međunarodnih organizacija nisu uzeli u obzir tu činjenicu, a posebno aktivnosti Džafera Deve u samoj Kosovskoj Mitrovici i na čitavom prostoru KiM tokom Drugog svetskog rata.

Pavlović podseća da je Deva bio aktivni saradnik nemačke vojne obaveštajne službe (Abvera) i pre kapitulacije jugoslovenske vojske priredio je doček nemačkim trupama koje su ušle u Kosovsku Mitrovicu aprila 1941, u kojoj je postavljen za predsednika opštine. S obzirom na to da je Kosovska Mitrovica bila nemačko okupaciono područje i u nadležnosti komesarske uprave, a kasnije i vlade Milana Nedića, nekoliko puta je dolazio u Beograd i Niš i pregovarao sa Milanom Aćimovićem o statusu srpskog izbeglog stanovništva sa tog područja, održavanju reda i mira i drugim pitanjima u kosovsko-mitrovačkom okrugu.

- Za njegovo ime se vezuje početkom aprila 1942. transposrt 88 Jevreja iz Kosovske Mitrovice u logor Sajmište. Na prostoru Kosovske Mitrovice, kao i čitavog KiM, dešavala su se ubistva, pljačke srpske imovine i paljevina kuća, a to su radile jedinice koje je trebalo da održavaju red. Bio je i ministar unutrašnjih poslova i predsednik Druge prizrenske lige. Takva ličnost i njegovo delo ne doprinose ni pomirenju, ni toleranciji, niti se može opravdati bilo kakvim objašnjenjima međunarodne uprave na KiM i organizacija koje pomažu i sponzorišu kosovsku nezavisnost - zaključuje Pavlović.

Reagovao je i Muzej žrtava genocida, navodeći da očekuju da inspiratori i realizatori ovog, u Evropi do sada nezabeleženog slučaja obnove objekta koji se vezuje za jednog ratnog zločinca, obustave planirane aktivnosti i odustanu od postupka koji sa pravom izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti.

ZUROF: GENOCIDNA IDEOLOGIJA

DIREKTOR Jerusalimskog centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof (na slici) uputio je u ponedeljak protestno pismo šefu delegacije EU u Izraelu Dimitru Cančevu, navodeći da je Deva simbol saradnje Albanaca sa nacistima i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast:

- Eventualno pretvaranje Devine rezidencije u regionalni kulturni centar napraviće suprotan efekat, s obzirom na identitet njenog istaknutog bivšeg stanara. Time će biti odata počast pojedincu koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji delova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u diviziji Vafen-SS. Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i uloge koju su imali u zločinima nad Srbima i Jevrejima. Takvoj osobi ne treba odavati počast, niti njenu rezidenciju pretvoriti u regionalni kulturni centar, kada njegova dela simbolizuju ekstremističku genocidnu ideologiju.

NEMA PRANjA ISTORIJE!

VRLO sam zabrinut zbog planova da se restaurira kuća Džafera Deve - oglasio se nemački ambasador u Prištini Jorn Rode. - Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o Holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti. Nemačka ambasada je spremna da podrži bilo kakav razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu. Ovo je kultura sećanja na pogrešan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati