SVE O NOVOM LEKU KOJI JE STIGAO U SRBIJU: "Pakslovid" efikasan u sprečavanju hospitalizacije u čak 89 odsto slučajeva

Novosti online

07. 02. 2022. u 14:56

"PAKSLOVID", najnoviji antivirusni lek koji je stigao u Srbiju, mora da počene da se uzima u prvih pet dana kovida da bi sprečio razmnožavanje koronavirusa u organizmu i daje se starijima od 18 godina, a propisuje ga lekar u kovid ambulanti. Ne smeju da ga koriste trudnice i dojilje.

СВЕ О НОВОМ ЛЕКУ КОЈИ ЈЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Паксловид ефикасан у спречавању хоспитализације у чак 89 одсто случајева

Foto: Ministarstvo

Studije su pokazale da je "pakslovid" efikasan u sprečavanju hospitalizacije i smrtnog ishoda u čak 89%, ali ako se uzmke u prva tri dana bolesti.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objasnila mje ranije od čega se sastoji "pakslovid", lek kompanije Fajzer i kako deluje.

- Sastoji se od dve komponente. Prva je PF-07321332, koja blokira aktivnost enzima proteaze neophodnog za umnožavanje virusa i tako zaustavlja virus. Sa PF-07321332 primenjuje se i još jedan antivirusni lek - "ritonavir", koji je anti-HIV lek. "Ritonavir" zaustavlja razgradnju mnogih lekova u jetri, pa i komponente PF-07321332 ovog leka, čime mu povećava aktivnu koncentraciju u krvi i produžava dejstvo, pa tako povećava i njegovu efikasnost - kazala je nedavno u intervjuu za Kurir prof. Radojević Škodrić i dodala:

- Uopšteni podaci na osnovu studije pokazuju da se lek primenjuje oralno, kao tableta, da je namenjen za nehospitalizovane pacijente starije od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju bar jedan pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida i/ili hospitalizaciju.

"Pakslovid" je krajem decembra 2021. uvršen u najnoviju, 13. verziju protokola za lečenje pacijenata od koida 19. U protokolu stoji da se antivirusnu terapiju treba započeti najkasnije petog dana od početka tegoba, pojave simptoma, sa ili bez Rtg nalaza upale pluća. Primenjuje se kod osoba koje imaju simptome i rizik od razvoja teže kliničke slike, osobe sa komorbiditetima ili težom kliničkom slikom (ako nemaju kontraindikacije).

U protokolu o "pakslovidu" piše sledeće:

- Paxlovid (PF-07321332 150 mg plus ritonavir 100 mg) tabl. 300 mg PF-07321332 uz 100 mg ritonavira na 12 sati 5 dana. Lek je indikovan za tretman COVID-19 infekcije, u odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti.

Kontraindikacije za uzimanje ovog leka su, odnosno ne sme se propisati pacijentima koji imaju aktivnu bolest jetre, koji su na dijalizi i imaju umereno i teško oštećenje bubrega, onima s HIV infekcijom sa HIVRNK pVL većim od 400 kopija/mL ili neadekvatno lečenima od HIV infekcije, koji imaju sumnju ili potvrdu bilo koje druge akutne, sistemske infekcije koja nije kovid 19, kao i potvrdu ili istorija alergijskih reakcija na bilo koju komponentu leka, trudnicama i dojiljama, a tu je i trenutna ili buduća upotreba bilo kog leka ili supstancije čiji metabolizam zavisi od CYP3A4 ili koji su jaki induktori CYP3A4. Ne daje se ni pacijentima koji imaju saturaciju kiseonikom manju od 92% u spoljnim uslovima.

Ne sme se uzimati sa ovim lekovima

Na osnovu dostupne literature, stoji u protokolu, potrebno je izbegavati istovremenu primenu sa sledećim lekovima: alfuzosin, tamsulozin, silodozin, doksazosin (>2 mg QD), terasozin (>5 mg QD), ranolazin, amijodaron, bepridil, flekainid, propafenon, kinidin, dronedaron, enkainid, disopiramid, dofetilid, lidokain, meksiun, rivaroksaban, vorapaksar, apixksban, betriksaban, dabigatran, edoksabar, tikagrelor, varfarin, etosuksimid, eslikarbazepin, okskarbazepine, fenobarbital, lamotrigin, divalproeks, valproat, trazodon, desipramin, fluoksetin, paroksetin, nefazodon, amoksapin, domipramin, doksepin, imipramin, maprotilin, amitriptilin, nortritptilin, protriptilin, timipramin, eritromicin, klaritromicin, bedakuilin, rifabutin, isavukonazol, itrakonazol, posakonazol, ketokonazol, vorikonazol, astemizol, terfenadin, kuetiapin, risperidon, perfenazin, aripiprazol, brekspiprazol, kariprazin, iloperidon, klozapin, lurasidon, perfenazin, risperidon, tioridazin, pimozid, ziprasidon, karvedilol, metoprolol, timolol, diltazem, verapamil, nifedipin, amlodipin (> 5 mg QD), digoksin, eplerenon, ranolazin, iIvabradin, budesonid, ciclesonid, nometason, flutikazon, betametazon, metilprednizolon, triamemolon, bosentan, dihidroergotamin, ergonovin, ergotamin, etilergonovin, boceprevir, glekaprevir/pibrentasvir, simeprevir, sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir/, dasabuvir, razoprevir/elbasvir, lopinavir, amprenavir, indinavir, nelfinavir, atazanavir, darunavir, fosamprenavir, sakvinavir, tipranavir, ritonavir ili kobicistat kao sastavni deo fiksnih doznih kombinacija, elvitegravir, lovastatin, simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin (>10 mg QD), lomitapid, glipizid, tolbutamid, repaglinid saksagliptin (>2.5 mg QD), ciklosporin, takrolimus, siromus, everolimus, salmeterol, metadon, fentanil, oxikodon, propoksifen, buprenorfin, lofeksidin, meperidin, pimozid, sildenafil, midazolam, triazolam, alprazolam, clonazepam, diazepam, suvoreksant, klorazepat, estazolam, flurazepam, zolpidem (> 5 mg QD), cisaprid, kolhicin, dronabinol, eluksadolin, fibanserin. Uzimati sa oprezom: Citalopram, escitalopram, sertralin, bupropion, dasatinib, nilotinib, venetoklaks, vinkristin, vinblastin, atovakvon, hinin, teofilin, delavirdin, maravirok, raltegravir, kanagliflozin, raltegravir, tramadol, sildenafil- ED (maksimalno 25 mg na 48 sati), avanafil, tadalafil (maksimalno 10 mg na 72 sata), vardenafil (maksimalno 2.5 mg na 72 sata), deksametazon, prednizon, metamfetamin.

Podsetimo, u Srbiji je već u upotrebi "molnupiravir", antivirusni lek protv kovida kompanije Merc i ranije ppoznati antivirusni lek "favipiravir"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice