POČETAK ŠKOLE NE ZNAČI KRAJ KORONE: Dr Šekler jasan - Ne očekujem četvrtu dozu vakcine

Novosti onlajn

24. 01. 2022. u 09:22

POČETAK školske godine ne znači da je odzvonilo i korona virusu, ali da smo prešli dve trećine i da smo na dobrom putu to je svakako, smatra virusolog Milanko Šekler.

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ НЕ ЗНАЧИ КРАЈ КОРОНЕ: Др Шеклер јасан - Не очекујем четврту дозу вакцине

Foto Printskrin / RTS

- Nezgodno je bilo doneti odluku da li će deca poći u školu u ovom trenutku, ali se nadam da su oni koji su odlučivali uzeli u obzir i udeo zaražavanja od Nove godine do sada - rekao je virusolog Milanko Šekler u jutarnjem programu na RTS-u.

On kaže da ni Južna Afrika nije donosila neke striktne mere kada je nastao omikron, tako da je savet poslati decu u školu, dodajući da je sezona virusa, tako da nije rešenje izbegavati kolektiv.

Osvrnuo se na vakcinaciju i naglasio da je prema podacima već očigledno da su vakcinisani imali lakšu sliku kada je u pitanju omikron, pa da su čak i nevakcinisani imali lakšu sliku, ali da ipak nije isključeno da nije moguće dobiti i težu.

- Vrlo je jasno da vakcinisani prođu bez teške kliničke slike, dobar deo nevakcinisanih prođe sa lakšim simptomima, ali i dalje može da se desi da imaju tešku sliku i da završe u bolnici - kaže on.

Pre nego što će se u Srbiji pojaviti omikron soj korona virusa, u naučnim krugovima spekulisalo se da li bi bilo korisno dati četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa.

Virusolog dr Milanko Šekler danas ima jasan stav po ovom pitanju.

- Ne iščekujem četvrtu dozu - kaže dr Šekler za RTS.

Objašnjava da se sada svi ponašaju malo pogubljeno.

Virusolog kaže da ne postoje nikakvi podaci da će nova podvarijanta stvoriti težu kliničku sliku od trenutne i da su vakcine koje imamo trenutno dovoljna zaštita. Kada je u pitanju četvrta doza, on tvrdi da je zasada dovoljna zaštita sa tri doze koje se daju u našoj zemlji.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024