STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, do kraja meseca prava zima

Novosti online

17. 01. 2022. u 18:53

SREDINOM nedelje biće suvo i umereno hladno uz jutarnji mraz, a oko 21. januara čeka nas novo izraženije naoblačenje, prolazne padavine i zahlađenje, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, до краја месеца права зима

Foto: Depositphotos

Novo pogoršanje moguće je oko 25. u mesecu, a na kraju januara ima potencijala za konkretnije pogoršanje i zahlađenje.

Vreme ove nedelje

U ponedeljak posle hladnog i ponegde maglovitog jutra u toku dana promenljivo oblačno i suvo uz sunčane intervale. Samo ponegde se magla može zadržati veći deo dana. Posle podne i uveče na severozapadu regiona jače naoblačenje, pojačanje vetra i pojava slabe kiše ponegde. U toku noći ka utorku to naoblačenje će se premestiti na jugoistok donoseći ponegde prolazne padavine, iznad 700 metara nadmoreske visine prolazan sneg i pojačan severozapadni vetar, koji na severu Hrvatske i Srbije na kratko može biti i vrlo jak, pokazuje vremenska prognoza.

U toku noći će ponovo i malo zahladiti, dok će se u ponedeljak tokom dana maksimum kretati od +4 do +9, osim u predelima sa maglom gde će biti oko +1 stepen Celzijusa, ističe Čubrilo.

Sredinom nedelje uglavnom suvo ali prohladno, dok će u toku noći biti slabih do umerenih, a ponegde na planinama i jakih mrazeva.

Jutarnji minimumi od -7 do -1, na snegom pokrivenim planinama ponegde i oko -12 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum od +2 do +6,a u mestima gde će se magla ponovo duže zadržavati oko -1 stepen Celzijusa.

U četvrtak ispred novog, hladnog, fronta koji će se ka nama spuštati po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ponovo malo toplije uz jugozapadni vetar i dnevni maksimum od +3 na krajnjem severu do oko +12 na jugu i jugozapadu regiona.

Sredinom dana i posle podne prvo na severu, a u toku noći ka petku i nad ostalim predelima naoblačenje uz okretanje vetra na jak severni, padavine i zahlađenje. Za sada deluje da će u nizijama to uglavnom biti kiša ili prolazan sneg koji neće usloviti formiranje konkretnog snežnog pokrivača, dok bi planine, posebno BiH, C.Gore i Srbije dobile prolazan ali konkretniji sneg, ističe Čubrilo.

Foto: D. Balšić

 

Vremenska prognoza za vikend

U petak i subotu promenjljivo oblačno, vetrovito i umereno hladno uz povremenu pojavu snežnih padavina. U petak bi one češće bile na planinskom jugu i jugoistoku regiona, dok bi ih u subotu moglo lokalno biti i nad ostalim predelima, ali taj deo razvoja vremena još nije savim siguran i zavisiće od tačnog položaja grebena anticiklona koji će uslovljavati količinu i ugao upada hladnog vazduha. Za sada nema signala za ciklogenezu u našoj blizini i za tako nešto anticiklon bi morao otići još dalje na zapad.

Tih dana će jutarnji mrazevi biti još jači, te će ponegde na planinama biti i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok će se u nizijama kretati od -9 do -3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi verovatno od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Oko 25.01. je moguće još jedno prolazno naoblačenje uz padavine, a zatim čekamo rasplet sinoptike prema kraju meseca, kaže Čubrilo.

Operativni GFS i daje ima signal za konretnije zahlađenje uz ciklon i padavine, dok se ansamble članovi oba modela po tom pitanju podeljeni.

Večernji ECMWF je svakako hladniji u odnosu na jutarnji proračun, a kako će se sinotpika narednih dana razvijati ostaje da vidimo.

Naredne nedelje promenjljivo, u ponedeljak manje prolazno naoblačenje, sredinom nedelje suvo i hladno uz noćne mrazeve, a oko 21.1. nešto jače pogoršanje i zahlađenje.

BONUS VIDEO - DA LI STE ZNALI?: Nekoliko zanimljivih činjenica o dijamantima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista